kotzias

Ο Κοτζιάς μεταβαίνει στα Σκόπια για συναντήσεις κορυφής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 30/08/17, 14:32
Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν αναμένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις του υπουργού, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί η ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ - ΕΕ. 

Επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ πραγματοποιεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεβ και την υπόλοιπη ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, προς το θέμα της ονομασίας, και μάλιστα σε συνέχεια της συνάντησης πριν από ενάμιση μήνα στις Βρυξέλλες του Ν. Κοτζιά με τον απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το θέμα, Μάθιου Νίμιτς, η επίσκεψη συνιστά ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση διερεύνησης προθέσεων, αν και από σκοπιανής πλευράς, μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει καμία κίνηση επί του πρακτέου πέραν των διακηρύξεων περί καλών προθέσεων από την κυβέρνηση Ζάεβ, ούτε έχει κατατεθεί κάποια σχετική πρόταση ή σκέψη.

Ο κ. Κοτζιάς, όπως και πέρυσι, θα επισκεφθεί τα Σκόπια, οδικώς από τη Θεσσαλονίκη, αυθημερόν, και θα έχει εκεί συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανώφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται υπό τη σκιά συνεχιζόμενων αλυτρωτικών συμπεριφορών από πλευράς ΠΓΔΜ που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με πλέον πρόσφατο περιστατικό τη συμμετοχή του γενικού προξένου της χώρας στον Καναδά- τώρα τον Αύγουστο- σε αλυτρωτική εκδήλωση κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της ΠΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη. Νωρίτερα, τον περασμένο Ιούνιο ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη ανήρτησε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του μπροστά από τον Ήλιο της Βεργίνας και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας».

Βέβαια η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας -βάσει της οποίας απαγορεύονται αναφορές σε σύμβολα, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας- δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Ο κ. Κοτζιάς σε κάθε συνάντηση με τους ομολόγους του τα τελευταία δύο χρόνια δεν παύει να καλεί τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τον αλυτρωτισμό, θέτοντας τη θέση αυτή ως απαράβατο όρο για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας. Τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, συμβάλλοντας και στην εμπέδωση μιας κουλτούρας συναίνεσης και συμβιβασμού προς όφελος της σταθερότητας στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Όπως επίσης ότι η χώρα μας υποστηρίζει εμπράκτως την σταθερότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της ΠΓΔΜ, ότι είναι η μόνη χώρα της περιοχής η οποία δεν έχει ουδεμία βλέψη σε βάρος της βορείου γείτονός της. Και φυσικά ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία όλων των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ, ωστόσο, χωρίς «εμείς να κάνουμε περισσότερα για την ΠΓΔΜ απ' όσα προτίθεται η ίδια να κάνει για την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές».

Αν σου άρεσε κάνε