Έτοιμες οι «γαλάζιες» υπογραφές για την πρόταση μομφής

Έτοιμες οι «γαλάζιες» υπογραφές για την πρόταση μομφής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:07 Δημιουργία 13/06/18, 16:22

«Ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων έχει ακολουθήσει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το «Βόρεια Μακεδονία», με τη ΝΔ να λαμβάνει θέση μάχης κατά της ψήφισης της σχετικής λύσης στη Βουλή, καταθέτοντας πρόταση μομφής εις βάρος της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμακώνει την κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο πιέζει να αποδείξει, αν πράγματι διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε να επιτευχθεί η σύναψη της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 50 υπογραφές, όσες απαιτούνται, έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην Πειραιώς, οπότε τώρα μένει η κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης συνολικά.

Για το πότε η ΝΔ θα τραβήξει τη «σκανδάλη», οι πληροφορίες συγκλίνουν για αύριο, Πέμπτη μετά την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Άλλες πληροφορίες νωρίτερα τοποθετούσαν την κατάθεση της πρότασης ακόμη και σήμερα, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να ταυτιστεί με το «φρένο» στις διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης των προαπαιτούμενων και να δώσει «πάτημα» στον κ. Τσίπρα να τον καταγγέλλει ότι θέλει να «μπλοκάρει» τις εξελίξεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ βάζει στο κάδρο των ευθυνών για μία συμφωνία, που δεν κινείται στην εθνική «γραμμή», τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον μικρό κυβερνητικό εταίρο και τον υπουργό Εξωτερικών.

Μετά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ουσιαστικά δεν τοποθετήθηκε καν επί της συμφωνίας που έκλεισε ο κ. Τσίπρας παρά τις πιέσεις για παρέμβαση... τώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιστρατεύει τα υπόλοιπα όπλα στη φαρέτρα του, αφότου κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο έθεσε ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης του πρωθυπουργού.

Όπως σημείωναν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αργά χθες το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας δεν έχει την νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μία τέτοια συμφωνία, καθώς οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι την καταψηφίζουν και άρα δεν έχει στην πραγματικότητα την πλειοψηφία των 151 εδρών. Πρόκειται, συνέχιζαν τα ίδια πρόσωπα, για ένα μείζον εθνικό θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη.

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως όπως έχει ξαναγράψει το Xrimaonline.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αποκλείεται να θέσει ζήτημα δεδηλωμένης, εάν κι εφόσον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τηρήσει το «βέτο» και την ώρα της κρίσης στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, το Σκοπιανό μπορεί να είναι - σύμφωνα με τη ΝΔ - η θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, καθώς ο εμπαιγμός του ελληνικού λαού από τους δυο κυβερνητικούς εταίρους είναι πλέον εμφανής, ακόμη και στους πλέον καλόπιστους πολίτες. Η πίεση που θα ασκηθεί το επόμενο διάστημα προς τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο, θα είναι μεγάλη και δεν φαίνεται να υπάρχει στη ΝΔ δεύτερη άποψη. Οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς έχουν ήδη ενημερωθεί για τις στρατηγικές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη και είναι απολύτως σύμφωνοι, καθώς αυτή η συμφωνία απέχει από τις θέσεις και των δυο πρώην πρωθυπουργών.

«Θα ήθελα να παρέμβετε κι εσείς όπως θα το πράξω κι εγώ, έτσι ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί, εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο.

«Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να υπογράψει διακρατική συμφωνία με το βόρειο γείτονα μας. Μία συμφωνία που είναι βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού γιατί εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, πράγμα που είναι μη αποδεκτό, αλλά και γιατί η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο ένας κυβερνητικός εταίρος έχει ταχθεί εναντίον της», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμισσε πως ο κ. Τσίπρας «δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον αυτής της συμφωνίας«.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του τόνισε πως ο «πρωθυπουργός δεσμεύει τη χώρα σε μία πραγματικότητα που αργότερα δεν θα μπορεί να αλλάξει».

«Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό που μου αναλογεί», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

Αν σου άρεσε κάνε