Κρίση στο Σκοπιανό: Δεν αποδέχομαι τη συμφωνία, τονίζει ο  Ιβανόφ

Κρίση στο Σκοπιανό: Δεν αποδέχομαι τη συμφωνία, τονίζει ο Ιβανόφ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:24 Δημιουργία 13/06/18, 18:51

Αγριεύει ο πολιτικός «εμφύλιος» για το Σκοπιανό στην ΠΓΔΜ, με τον προερχόμενο από την αντιπολίτευση στον Ζόραν Ζάεφ, πρόεδρο Γκιόρκι Ιβανόφ να τονίσει σε υψηλούς τόνους κατά τη διάρκεια διαγγέλματος του πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λύση στην οποία κατάληξαν την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο Ιβανόφ, «δεν πρόκειται να αποδεχθώ τη συμφωνία γιατί είναι επιζήμια για εμάς. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν ήταν διαφανής και η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει την απαραίτητη συνεννόηση».

Ο Σκοπιανός πρόεδρος ανέφερε ακόμα πως «το κείμενο της συμφωνίας δείχνει πως εμείς έχουμε να χάσουμε πολλά. Δε χρειαζόταν να συμφωνήσουμε σε κάθε όρο και τελεσίγραφο που έθεσε η Ελλάδα. Πολλά θέματα έχουν μείνει ανοιχτά παρά κατέληξαν από τη συμφωνία».

Είπε επίσης πως με τη συμφωνία αλλάζει πέραν του ονόματος και το άρθρο του Συντάγματος που μιλά για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

«Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως όταν νωρίτερα στην Τετάρτη ο πρωθυπουργός Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρώτο πράγμα που τους ρώτησε ο Γκιόργκι Ιβανόφ ήταν εάν υπάρχει οριστική συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ. Στο άκουσμα της θετικής απάντησης, ο Σκοπιανός Πρόεδρος τους είπε πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντησή τους.

«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας . Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας», είπε ο Ιβάνοφ.

Στο τέλος της ομιλίας του, επανέλαβε ότι δεν θα υποστηρίξει και δεν θα υπογράψει, ένα, όπως είπε, τόσο επιβλαβές κείμενο της συμφωνίας.

Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε λίγες ώρες αργότερα ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα στηρίξει την αλλαγή του Συντάγματος.

Αν σου άρεσε κάνε