Με πρόταση μομφής σφίγγει ο κλοιός στο δρόμο για τις Πρέσπες

Με πρόταση μομφής σφίγγει ο κλοιός στο δρόμο για τις Πρέσπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:13 Δημιουργία 14/06/18, 08:21
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης πριν από τις κάλπες δίνει η ΝΔ όσον αφορά το Σκοπιανό, επιστρατεύοντας το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό «όπλο» που διαθέτει στη «φαρέτρα» της, το οποίο δεν είναι άλλο από την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο χρόνος «κλείδωσε». Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ως προς το σύνολό της θα κατατεθεί αμέσως μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης. Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, διαρκεί τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τελευταίας ημέρας.

Ωστόσο, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει το χρόνο, οπότε η συζήτηση για την πρόταση μομφής αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, που σημαίνει πως ο δρόμος για τις Πρέσπες ανοίγει την Κυριακή.

Όπως έχει γράψει σε ρεπορτάζ του Xrimaonline.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέταζε το σενάριο της κατάθεσης πρότασης μομφής από την πρώτη στιγμή, με στόχο να εκθέσει τον Πανό Καμμένο, ο οποίος έχει απερίφραστα δηλώσει πως δεν στηρίζει τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Χθες, λίγο πριν τη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στην Πειραιώς οριστικοποιήθηκε η απόφαση για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, οπότε και νωρίς το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης ξεκίνησε η συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών

Στην Πειραιώς δεν έχουν ψευδαισθήσεις. Θεωρούν ότι ο κ. Καμμένος θα δηλώσει ξανά πως διαφωνεί με τους χειρισμούς των κκ. Τσίπρα και Κοτζιά όσον αφορά το ονοματολογικό, αλλά ταυτόχρονα θα στηρίξει με την ψήφο του την κυβέρνηση.

Πρόκειται για μία στάση…, άκρως οξύμωρη, η οποία δεν έχει ποτέ ξανά σημειωθεί στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, ενώ επιβεβαιώνει πως η κινητήριος δύναμη της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από την εξουσία και τις υπουργικές καρέκλες, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στη ΝΔ.

Σε πολιτικό επίπεδο, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό, συνεπώς και ενισχύεται η εκλογική δύναμη της ΝΔ στο ακροατήριο της Βόρειας Ελλάδας.

Είναι σαφές πως με την κατάθεση της πρότασης μομφής, η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ χτυπά «κόκκινο» και πλέον δεν τίθεται ζήτημα συναίνεσης σε κανένα από τα μεγάλα ή μικρότερα ζητήματα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Αριστερά το επόμενο διάστημα.

Τέλος, αίσθηση έχει προκαλέσει η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Προκοπή Παυλόπουλου ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για «ανιστόρητη συμπόρευση» του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα με τον κ. Τσίπρα. Στο εσωτερικό της ΝΔ, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που παρατήρησαν το γεγονός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν και δέχθηκε το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για συνάντηση μαζί του, εντούτοις το τετ-α-τετ κλείδωσε ένα 24ωρο μετά, αφότου είχε διαμορφωθεί ήδη το πολιτικό κλίμα.

Αν σου άρεσε κάνε