«Αρένα»... η πολιτική σκηνή

«Αρένα»... η πολιτική σκηνή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:05 Δημιουργία 14/06/18, 12:53
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Σε «τροχιά» ακραίας «πόλωσης» κινείται η εγχώρια πολιτική σκηνή τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και σε κομματικό. Ενδεικτική ως προς το δεύτερο τεταμένο πεδίο είναι η έκρυθμη κατάσταση, που επικρατεί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο απειλείται με διάσπαση.

Στη Βουλή αναμένεται να μυρίσει «μπαρούτι» σήμερα, ενώ ο πολιτικός υδράργυρος θα πιάσει «ταβάνι» Παρασκευή και Σάββατο, αφενός με την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία του με τον Ζόραν Ζάεφ ως προς το Σκοπιανό και αφετέρου με τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής, που αναμένεται να καταθέσει η ΝΔ απόψε, μεταφέροντας μία μέρα αργότερα, όπως όλα δείχνουν, το «σόου» στις Πρέσπες.

Σήμερα, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν λάβει θέσεις «μάχης» για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο παραπέμπει σε λιτότητα μέχρι τελικής πτώσεως. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις των αντιπάλων του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εφ'ολης της ύλης, εν μέσω πολιτικών κραδασμών για την εκχώρηση της «Μακεδονίας» στα Σκόπια.

Αναμφίβολα, το πολιτικό σκηνικό θυμίζει προεκλογική περίοδο διαρκείας... με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών να «φουντώνουν», οπότε και όλα τα κόμματα να κλιμακώνουν τις «ζυμώσεις» για την επόμενη μέρα της κάλπης, όποτε αυτή στηθεί.

Η ισχυρή σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να σημειώσει εξομάλυνση, ειδικά μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό και ενώ πλησιάζει η ώρα της λήξης του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να θολώσει τα νερά γύρω από το υπό κατάρρευση αφήγημα της «καθαρής εξόδου», αλλά και να απομονώσει πολιτικά τη ΝΔ όσον αφορά το «Βόρεια Μακεδονία», υποστηρίζοντας πως η γαλάζια παράταξη βάζει το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης εκθέτει τους κυβερνητικούς εταίρους στα μάτια της κοινής γνώμης, πατώντας στη «διγλωσσία» ως προς τα εθνικά θέματα, η οποία ωστόσο δεν είναι ικανή να τους χωρίσει, οπότε και να ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την καρέκλα της εξουσίας.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό του «καυτού» τριημέρου τώρα, αύριο το πρωί στις 10 ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή. Αν και ο Κανονισμός προβλέπει μία μικρής διάρκειας συζήτηση, ωστόσο όλοι περιμένουμε μία «μίνι» προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη συμφωνία, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να εξαντλήσουν το χρόνο στο βήμα.

Η συζήτηση επί της πρότασης μομφής της ΝΔ αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, ενώ οι Πρέσπες πάνε για την Κυριακή το πρωί.

Αν σου άρεσε κάνε