«Γάντι» Μητσοτάκη σε Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

«Γάντι» Μητσοτάκη σε Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:19 Δημιουργία 14/06/18, 13:22

«Ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων έχει προκαλέσει η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέτει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΑ-ΑΝΕΛ στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα, προκαλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να τη μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, με την κυβέρνηση να επιλέγει, όπως ήταν αναμενόμενο, τη διεξαγωγή της σχετικής συζήτησης άμεσα.

«Σας προκαλώ την πρόταση δυσπιστίας να την κάνετε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή σας»μ δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία, ως «τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι», τόνισε: «Είναι χρέος μου να κάνω ότι μπορώ να το αποτρέψω. Η συμφωνία είναι κακή. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».

Έκανε λόγο, μάλιστα, για θράσος του Αλέξη Τσίπρα να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή. «Να σας υπενθυμίσω ότι εκεί που είπε ο κ. Καραμανλής. Όχι εσείς λέτε το ΝΑΙ. Και τότε όπως και τώρα ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις. Αλλά σημασία έχει όχι αυτό που εξυπηρετεί τους ξένους αλλά αυτό που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον», συμπλήρωσε.

Εξαπολύοντας βαρύ «κατηγορώ» κατά πρωθυπουργού και κυβέρνησης, τους κατηγόρησε για «ψέματα». «Στο διάγγελμα πρωθυπουργού είπε ότι συμφώνησε στο Severna Makedonjia. Πού υπάρχει αυτό στην συμφωνία που καταθέσατε στην Βουλή. Ψεύδεστε. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στοιχείο που αποτελεί αλυτρωτισμό. Από την στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη εθνότητας και γλώσσας δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός».

Απευθυνόμενους στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους κάλεσε «να πάτε εσείς της Βορείου Ελλάδας να πείτε ότι αυτοί που ομιλούν Μακεδονική δεν θα λέγονται Βορειομακεδόνες. Πείτε μου γιατί οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας θα λέγονται απλά Μακεδόνες και θα ομιλούν Μακεδονική;»

Και συνέχισε: «Αδιαφορείτε. Αδιαφορείτε ότι μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν. Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε ακόμα μια ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Προτεραιότητά μας να διαφυλάξουμε την ενότητα του λαού μας. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν θα γίνει δικό μας πρόβλημα».

Βάζοντας στο «κάδρο» και τον Πάνο Καμμένο, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία χωρίς να διαθέτει την ομόθυμη στήριξη υπουργικού του συμβουλίου, και την πλειοψηφία της Βουλής«. «Πού την συζητήσατε την συμφωνία; Στο υπουργικό συμβούλιο ή στην Κουμουνδούρου με τους συντρόφους σας που θέλουν το Μακεδονία σκέτο», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα να αποτρέψω την εξέλιξη. Το μέλλον της πατρίδας δεν μπορεί να υποθηκευτεί από μια κακή συμφωνία. Είναι ανεύθυνο και ανέντιμο η κυβέρνηση να παραδίδει την χώρα για να μην παραδώσει την εξουσία. Ο Τσίπρας αρνήθηκε να ζητήσει εξουσιοδότηση της ουλής να υπογράψει συμφωνία. Προφανής ο λόγος για να συνεχιστεί το θέταρο με τον Καμμένο να καταγγέλλει την συμφωνία αλλά να ψηφίζει. Υπουργός για τα ταξίδια και τα προνόμια της εξουσίας. Οφείλω να αποτρέψω τον πρωτοφανή θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος πατρίδας μας με συμφωνία βλαπτική συμφερόντων. Με τις παρούσες συνθήκες και από την στιγμή που η κυβένρηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία να συνεχίσει η ΝΔ καταθέτει αμέσως μετά την λήξη συζήτησης πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβετε. Το είχαμε προαναγγείλει. Σας προκαλώ αν τολμάτε να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας για να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που θα πουν αν είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν υπερ της συμφωνίας», επεσήμανε.

«Έπνιξες τους πολίτες στους φόρους» και τώρα κρύβεσαι!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους με την έναρξη της ομιλίας του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, στηλιτεύοντας την απουσία του κ. Τσίπρα από την αίθουσα και καταγγέλλοντας ότι ο ίδιος κρύβεται.

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκώντας δριμεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα για το πολυνομοσχέδιο, που αποτελεί ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, όπως ο ίδιος επανέλαβε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκεί μια σύγκριση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα, για να φανεί ότι η Ελλάδα σέρνεται, καθώς η κυβέρνηση έπνιξε τους πολίτες στους φόρους.

«Για να αποκρύψει η κυβέρνηση την πραγματικότητα, κάνει πολιτική με ψέματα. Μιλά για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο. «Είμαι εδώ για να σας πω την αλήθεια που προσπαθείτε να κρύψετε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν σου άρεσε κάνε