Τσίπρας για Σκοπιανό: Το πρόβλημα της ΝΔ είναι η καλή συμφωνία

Τσίπρας για Σκοπιανό: Το πρόβλημα της ΝΔ είναι η καλή συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:30 Δημιουργία 16/06/18, 20:44

Με την επερχόμενη λήξη του τρίτου μνημονίου ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «σφραγίζουμε το πέρασμα της Ελλάδας από την καχεξία στην ανάκαμψη και από την στασιμότητα στην εποχή της ισχυροποίησης της διεθνούς θέσης της χώρας».

Στρέφοντας τα βέλη του κατά της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανέφερε «το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη είναι αυτά στα οποία αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας.Το μόνο που ενδιαφέρει είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια».

Συνεχίζοντας την κριτική προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε ότι «μας είπατε πως είναι αρνητική εξέλιξη ότι φεύγουμε από τα χαμηλά μνημονιακά επιτόκια για να πάμε στα λίγο ακριβότερα των αγορών...».

Περνώντας στο Σκοπιανό, είπε προς τη ΝΔ πως «μας είπατε κ. Μητσοτάκη ότι με αυτή τη συμφωνία επιχειρούμε να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς, Την ίδια ώρα Ιβανόφ, Γκρουεφκσι κ.α. λένε τα ίδια για τη δική τους πλευρά. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας, απελευθερώνοντας τα ένστικτα του ακραίου εθνικισμού. Διολισθήσατε -οι βουλευτές σας- σε εκφράσεις που δεν έχουν ακουστεί τόσα χρόνια στο Κοινοβούλιο, για προδότες, εθνικές μειοδοσίες κλπ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Βάζοντας στο στόχαστρο των πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας δήλωσε προς τον πρόεδρο της ΝΔ«ισχύει πως επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας με πανοποιότυπες θέσεις με το εθνικιστικό VMRO Νομιμοποιείτε την ακραία εθνικιστική ιδεολογία. Έχετε ακέραια την ευθύνη που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας και του Α.Σαμαρά δίνετε νομιμοποίηση στο "φίδι" να ξεμυτίσει. Εσείς διχάζετε τους Έλληνες για να ενώσετε την τριχοτομημένη παράταξή σας».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη συμφωνία και ειδικότερα στα της εθνότητας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «δείξτε μου σε ποιο σημείο της συμφωνίας αναγνωρίζεται "Μακεδονικό" Έθνος. Με βάση αυτή τη συμφωνία δεν μας εμποδίζει κανείς να συνεχίσουμε να αποκαλούμε τους γείτονές μας όπως τους αποκαλούσαμε μέχρι σήμερα (σλαβομακεδόνες κλπ). Δεν υπάρχει δέσμευση ως προς την εθνότητα».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «βλέπω κάτι που δεν είχε κατακτηθεί ποτέ επί 26 χρόνια και θεωρώ ότι είναι το πιο κρίσιμο: Στο άρθρο 7 υπάρχει απόλυτη διαφοροποίηση, μια για πάντα, από την αρχαία μακεδονική κληρονομιά, τα ιστορικά σύμβολα και πρόσωπα».

Απαντώντας στην κρητική για την υπηκοότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δίπλα στη λέξη "Ματσεντόνιαν" θα αναγράφεται η φράση "Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας"».

Ακόμα, πρόσθεσε πως «στο άρθρο 8 της συμφωνίας αναφέρεται ότι υποχρεούνται εντός 6 μηνών σε όποιο δημόσιο χώρο είναι αναρτημένο το εξάκτινο αστέρι της Βεργίνας, να το κατεβάσουν. Πότε το κερδίσατε εσείς αυτό, έμποροι του πατριωτισμού;» σημείωσε προς τη ΝΔ.

Συνεχίζοντας να μιλά στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας είπε «το πρόβλημά σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και ότι είναι καλή. Άλλοι γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία κι άλλοι γιατί θέλατε αλλά όχι από αυτή την κυβέρνηση».

Προβαίνοντας σε αναδρομή για το ιστορικό των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, δήλωσε πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Μητσοτάκης επιχείρησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες μια λύση. Ο κ. Σαμαράς αφού έβαλε την υπογραφή του, επιχείρησε μετά να αντισταθεί, ρίχνοντας την κυβέρνηση». Κάνονας ξανά επίθεση στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε πως «το πακέτο Πινέιρο και στη συμφωνία της Αχρίδος γίνεται αναφορά σε Μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα, χωρίς ενστάσεις από την ελληνική πλευρά. Πρόκειται για θράσος και πρέπει να το καταλάβει ο ελληνικός λαός».

Χαρακτηρίζοντας ειρωνικά τον κ. Σαμαρά ως «πύρινο μαχητή», ο κ. Τσίπρα είπε πως ο πρώην πρωθυπουργός, «δε διεκδίκησε αυτά που όφειλε, μετά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του. Γι'αυτό τον κατηγορώ για εμπόριο πατριωτισμού, που σας δίνει γραμμή τώρα κ. Μητσοτάκη. Αυτός ο πύρινος μαχητής ήρθε να πει σήμερα ότι εγώ και ο Κοτζιάς είμαστε εθνομηδενιστές. Καταθέτω στα πρακτικά βίντεο για το πώς ο Κων. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στη Βουλή σε όσα είπα εγώ πριν, για τις δυο κρίσιμες συνεδριάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος και πάλι προς τα στελέχη της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην διαιωνίζεται αυτή η διαφορά με τους γείτονές μας, όταν αυτοί αποδέχονται όσα αποδέχονται; Θεωρείτε ότι η ΠΓΔΜ συνιστά απειλή για την Ελλάδα; Αυτή είναι η εθνική μας αυτοπεποίθηση;».

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «έχοντας πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης αρνούμαι να δεχτώ αυτή τη φοβική και μίζερη αντίληψη για την πατρίδα μου. Δεν είναι πατριωτισμός το μίσος προς τις πατρίδες άλλων. Οι μεγαλοστομίες οδηγούν σε τραγωδίες, όπως αυτή τη Κύπρου».

Προς το κλείσιμο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «πατριωτισμός είναι να κάνουμε την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια».

«Σας καλώ να απορρίψετε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ και να γυρίσουμε μαζί σελίδα για την Ελλάδα του αύριο. Όχι την Ελλάδα της μιζέριας και της χρεοκοπίας, αλλά την Ελλάδα που μας αξίζει» ολοκλήρωσε ο κ. Τσίπρας

Αν σου άρεσε κάνε