Και με τη «βούλα» έδωσαν το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια

Και με τη «βούλα» έδωσαν το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:00 Δημιουργία 17/06/18, 11:50

Με τη φράση «συναντιόμαστε εδώ στις Πρέσπες στο δικό μας ραντεβού με την Ιστορία» ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ακόμη ένα επικοινωνιακό «σόου» για τη συμφωνία εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια.

Την ώρα που η λαϊκή οργή εντείνεται, στην εχγώρια πολιτική σκηνή μυρίζει «μπαρούτι» και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέλυε από τις Πρέσπες τα οφέλη της συμφωνίας για το Σκοπιανό, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ συγκεντρωμένο πλήθος διαδηλώνει κατά του «Βόρεια Μακεδονία».

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διασχίσει νικητές και ηττημένοι, θριαμβευτές αλλά και τραγικοί ήρωες, κυνηγοί αλλά και κυνηγημένοι. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης, να απευθυνθούμε στους λαούς μας αλλά και όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Λαούς χτυπημένους από περιφερειεκές διεθνείς και αδελφοκτόνες συρράξεις και εθνοκαθάρσεις, από λυτρωτικές παραχαράξεις της ιστορικής αλήθειας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Βρισκόμαστε εδώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας, βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δύο το πατριωτικό μας καθήκον.

Δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος, κάνουμε ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και στο εξής μόνο νικητές, να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή ευημερίας και ασφάλειας. Η κοινή μας βούληση ήταν αυτή που ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο ίδιος υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια συμφωνία που σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες των δύο λαών. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών».

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας», δήλωσε.

«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε μακροχρόνιες αγκυλώσεις», είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και πρόσθεσε: «Η περιοχή εισέρχεται σε νέα πραγματικότητα».

Αν σου άρεσε κάνε