Και με τη «βούλα» έδωσαν το όνομα «Μακεδονία» παρά τη λαϊκή οργή

Και με τη «βούλα» έδωσαν το όνομα «Μακεδονία» παρά τη λαϊκή οργή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:16 Δημιουργία 17/06/18, 12:12

Με την ελληνική κοινωνία να «βράζει» για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ο υπουργός Εξωτερικών έβαλε την Κυριακή την υπογραφή του στη συμφωνία για το Σκοπιανό, αφότου ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ακόμη ένα «σόου» από τη Μεγάλη Πρέσπα, προτάσσοντας το αφήγημα περί «πατριωτικού καθήκοντος», με το οποίο έκανε το επικοινωνιακό του «παιχνίδι» και ενώπιον της Βουλής κατά τη χθεσινή συζήτηση για την πρόταση μομφής της ΝΔ.

Μάλιστα, ο Ζάεφ με μια συμβολική κίνηση έλυσε τη γραβάτα του, πλησίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον αγκάλιασε και του την πρόσφερε.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λοιπόν, και με το συγκεντρωμένο πλήθος να διαδηλώνει κατά της εκχώρησης του ονόματος, οι κκ. Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ κααι Νίμιτς υπό την παρουσία των κκ. Τσίπρα και Ζάεφ υπέγραψαν τη συμφωνία ως προς το Σκοπιανό, οπότε τώρα η «μάχη» θα παιχτεί στα κοινοβούλια.

Με τη φράση «συναντιόμαστε εδώ στις Πρέσπες στο δικό μας ραντεβού με την Ιστορία» ο πρωθυπουργός έβγαλε το λόγο του σε μία μεγαλοπρεπή τελετή για την επισφράγιση της συμφωνίας.

Την ώρα που η λαϊκή οργή εντείνεται, στην εχγώρια πολιτική σκηνή μυρίζει «μπαρούτι» και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέλυε από τις Πρέσπες τα οφέλη της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διασχίσει νικητές και ηττημένοι, θριαμβευτές αλλά και τραγικοί ήρωες, κυνηγοί αλλά και κυνηγημένοι. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης, να απευθυνθούμε στους λαούς μας αλλά και όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Λαούς χτυπημένους από περιφερειεκές διεθνείς και αδελφοκτόνες συρράξεις και εθνοκαθάρσεις, από λυτρωτικές παραχαράξεις της ιστορικής αλήθειας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Βρισκόμαστε εδώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας, βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δύο το πατριωτικό μας καθήκον.

Δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος, κάνουμε ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και στο εξής μόνο νικητές, να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή ευημερίας και ασφάλειας. Η κοινή μας βούληση ήταν αυτή που ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο ίδιος υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια συμφωνία που σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες των δύο λαών. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών».

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας», δήλωσε.

«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε μακροχρόνιες αγκυλώσεις», είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και πρόσθεσε: «Η περιοχή εισέρχεται σε νέα πραγματικότητα».

Από την πλευρά του, ο Ζάεφ αναφερόμενος ξανά και ξανά στο λαό του, αποκαλώντας τους «Μακεδόνες», ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά «αξιότιμε φίλε Αλέξη, Καλή μας τύχη».

«Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος», είπε ο ίδιος, χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι», κατέληξε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στους Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις. Ο Ζόραν Ζάεφ έφτασε με σκάφος μέσω της λίμνης μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Αν σου άρεσε κάνε