Πολιτικό «Big Bang» με κορύφωση στις κάλπες

Πολιτικό «Big Bang» με κορύφωση στις κάλπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:30 Δημιουργία 18/06/18, 11:30
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Σε παρατεταμένη περίοδο «πόλωσης» μέχρι τη μέρα που θα στηθούν οι κάλπες οδηγείται η εγχώρια πολιτική σκηνή, στον απόηχο της συμφωνίας εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια, η οποία υπεγράφη μόλις χθες και από τις δύο πλευρές, παρά την έντονη λαϊκή οργή.

Το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη αρχίσει να γίνεται εμφανές. Με γνώμονα μάλιστα την τελευταία δημοσκόπηση, η «ζημιά» είχε καταγραφεί πριν καν πέσουν οι επίσημες υπογραφές, που σημαίνει πως από σήμερα και έπειτα ενδεχομένως και οι απώλειες για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να είναι μη αναστρέψιμες.

Αν και το αφήγημα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του αναφέρει ότι η Αριστερά κατάφερε να επιλύσει ένα ζήτημα, που παρέμενε στον «αέρα» για 25 ολόκληρα χρόνια, εντούτοις ο λόγος πια είναι στην κοινωνία, που σημαίνει πως αυτή θα «απαντήσει» την ώρα της κρίσης, όποτε αυτή έρθει. Το ίδιο ισχύει και για την πλευρά Ζάεφ, καθώς έπεται το δημοψήφισμα.

Δεδομένο το μονοψήφιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και τη διευρυμένη ψαλίδα των δύο πρώτων κομμάτων υπέρ της ΝΔ, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως ο πρωθυπουργός καλείται άμεσα να βρει το επόμενο «αφήγημα», το οποίο θα καλύψει το πολιτικό κόστος από τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία». Καθώς πλησιάζει το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση θα δώσει «ρεσιτάλ» για τα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο θα κορυφώνεται, όσο φτάνουμε προς τον Αύγουστο.

Το ερώτημα είναι, τι ακριβώς γίνεται από εδώ και πέρα πίσω από τις κλειστές πόρτες των κομμάτων. Αναμφίβολα, το Σκοπιανό άνοιξε το κεφάλαιο των μετεκλογικών συμμαχιών, ειδικά από τη στιγμή που σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις και απώλειες στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, με τον Δημήτρη Καμμένο να διαγράφεται, αφότου ψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ, και τη Μανταλένα Παπαδοπούλου να αποχωρεί λίγη ώρα πριν τις υπογραφές στις Πρέσπες, επικαλούμενη τη συνείδησή της, η οποία δεν μπορεί να «σηκώσει» το βάρος της «κατάπτυστης» συμφωνίας, όπως η ίδια τη χαρακτήρισε.

Η «γκρίνια» στην Κουμουνδούρου για τη διαφορετική «γραμμή» του Πάνου Καμμένου όσον αφορά το Σκοπιανό, από την άποψη πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αν και κατά τ' άλλα στηρίζει την κυβέρνηση, είναι γνωστή. Βουλευτές του κ. Τσίπρα έχουν δηλώσει πολλάκις πως ο μικρός κυβερνητικός εταίρος κάνει επικοινωνιακό «παιχνίδι», κοιτώντας προς τις κάλπες. Φοβάται, δηλαδή, πως στις επόμενες εκλογές θα μείνει εκτός Βουλής, οπότε αναλόγως προσαρμόζει τη στρατηγική του.

Πολιτικοί αναλυτές λένε πως η κλεψύδρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Όπως και να' χει, οι «ζυμώσεις» στα κόμματα είναι έντονες. Ερωτηματικό μπαίνει δίπλα στο ΚΙΝΑΛ, όπου «μυρίζει» διάσπαση, με τη Φώφη Γεννηματά να δηλώνει κατά της συμφωνίας, την οποία δεν «βλέπει» ως ολοκληρωμένη λύση, ενώ τον Σταύρο Θεοδωράκη να τάσσεται υπέρ της, αλλά ενάντια στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Η «μάχη» θα παιχτεί στα κοινοβούλια, αλλά αργεί. Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, τα Σκόπια θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το δημοψήφισμα και τη συνταγματική τους αναθεώρηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να ακολουθήσει «άμεσα» κύρωση από την ελληνική Βουλή.

Αν σου άρεσε κάνε