Νέοι πανηγυρισμοί Τζανακόπουλου για το Σκοπιανό

Νέοι πανηγυρισμοί Τζανακόπουλου για το Σκοπιανό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:14 Δημιουργία 18/06/18, 14:08

Νέα μηνύματα για την ικανοποίηση της κυβέρνησης σχετική με την συμφωνία για το Σκοπιανό έστειλε το πρωί της Δευτέρας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι με τη συμφωνία «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής συνεργασίας, οικονομικής συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας στα Βαλκάνια» και «κλείνει ένας ολόκληρος κύκλος εθνικιστικών εξάρσεων, που είναι και το πρωταρχικό πολιτικό κέρδος από αυτήν τη συμφωνία».

«Το κεφάλαιο της έξαρσης των εθνικισμών του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα κλείνει οριστικά με τη συμφωνία αυτή, η οποία καθορίζει πια με συγκεκριμένους όρους το modus vivendi μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τους φόβους που εκφράζονται περί αλυτρωτισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μία «τεράστια φοβικότητα», που καλλιεργείται, κατά κύριο λόγο, από κύκλους της δεξιάς. «Με τη συμφωνία αυτή, το γειτονικό μας κράτος αποδέχεται ότι πρέπει να απαλειφθεί κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα και αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Ο αλυτρωτισμός προϋποθέτει αλύτρωτους πληθυσμούς. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεται στη συμφωνία ότι δεν υπάρχουν αλύτρωτοι πληθυσμοί, διαλύεται και κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το γειτονικό κράτος» επισήμανε.

Σχετικά με την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ τόνισε πως αυτή θα γίνει στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», θα τελεί υπό αίρεση και στην περίπτωση που δεν πληρωθούν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η συμφωνία θα καταστεί αυτοδικαίως άκυρη η πρόσκληση. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και δεν έχουμε χάσει κανένα διαπραγματευτικό όπλο» είπε, προσθέτοντας ότι «το κύρος, η αξιοπιστία και η αίγλη της χώρας αυξάνονται κατά πολύ εξαιτίας της συμφωνίας».

Σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή «έχασε» τον βουλευτή Δημήτρη Καμμένο, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως «ο κ. Δημήτρης Καμμένος ήταν χαμένος εδώ και αρκετό καιρό». Όπως ανέφερε, «υπήρχαν υπόνοιες ότι λειτουργεί σε υπηρεσία για να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση».

Σε ερώτηση εάν θα αντέξει η κυβέρνηση απάντησε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι «μακράς πνοής» και θα ολοκληρώσει με επιτυχία την τετραετία, έχοντας βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία μετά από οκτώ χρόνια.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τη στάση του επικεφαλής του Ποταμιού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «ο κ. Θεοδωράκης, με πολύ μεγάλη πολιτική υπευθυνότητα και με πολύ μεγάλη πολιτική γενναιότητα, παρά τις γνωστές διαφορές που έχει με την κυβέρνηση, λειτούργησε και τοποθετήθηκε από θέση αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος»

Αν σου άρεσε κάνε