Από Θεσσαλονίκη και Κιλκίς η ηχηρή απάντηση Μητσοτάκη στα γερμανικά δημοσιεύματα

Από Θεσσαλονίκη και Κιλκίς η ηχηρή απάντηση Μητσοτάκη στα γερμανικά δημοσιεύματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:07 Δημιουργία 20/06/18, 07:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Εκλογές άμεσα και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να «τεντώσει» κι άλλο το χρόνο, «βλέπουν» στη ΝΔ, την ώρα που εντείνεται το «τσουνάμι» αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα για τη συμφωνία ως προς το Σκοπιανό.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποδοκιμάζονται από πολίτες σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους, ενώ οι πιέσεις που ασκούνται στον Πάνο Καμμένο είναι τεράστιες, μετά τις μαζικές αποχωρήσεις στελεχών του από όλη την επικράτεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο, Πέμπτη μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη (για προγραμματισμένη ομιλ’ια στον σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος) και στο Κιλκίς, αναμένεται να εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά των δύο συγκυβερνητών, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι δεν προτίθεται να στηρίξει τη συμφωνία, όταν αυτή, εάν κι εφόσον, έρθει στη Βουλή.

Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου της ΝΔ θα έχει ιδιαίτερη σημασία, στον απόηχο του γερμανικού δημοσιεύματος ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει θετικά το κείμενο, που υπεγράφη στις Πρέσπες.

Στελέχη της Πειραιώς διέψευσαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας πως η ΝΔ σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι δυνατό, προκειμένου να ανατρέψει τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία».

Ωστόσο, οι πιο μετριοπαθείς αναγνωρίζουν ότι η υπογραφή από Αθήνα και Σκόπια παράγει ήδη αποτέλεσμα και πως θα είναι πολύ δύσκολο στο μέλλον η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να πετύχει δραστικές αλλαγές. Αυτή την ώρα, πάντως, στο εσωτερικό της ΝΔ δεν υπάρχει στέλεχος που να κινείται μακριά από τη «γραμμή Μητσοτάκη». Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και από τις δημόσιες παρεμβάσεις των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικοινώνησε και με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς πριν ανεβεί στο βήμα για την καταληκτική του ομιλία στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Των επαφών αυτών ακολούθησαν η γραπτή δήλωση του κ. Καραμανλή και η ομιλία του κ. Σαμάρα στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ανάλογες επαφές είχε και κ. Μητσοτάκης με τον κ. Μεϊμαράκη και την κυρία Μπακογιάννη, η οποία άλλωστε είχε χειριστεί το ζήτημα στο Βουκουρέστι το 2008, ως υπουργός Εξωτερικών.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα , δεν είναι λίγοι εκείνοι, που «βλέπουν» ότι η πίεση της κοινής γνώμης θα ενταθεί το προσεχές διάστημα, οδηγώντας τον κ. Τσίπρα σε εκλογές το φθινόπωρο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει την αιτία για την εκλογική «ισοπέδωση» των ΑΝΕΛ, καθώς οι βουλευτές του κόμματος εκτιμούν πως το μέλλον τους θα είναι δυσοίωνο .

Αν σου άρεσε κάνε