Με υποσχέσεις και... γραβάτα ο Τσίπρας για τη φιέστα στο Ζάππειο

Με υποσχέσεις και... γραβάτα ο Τσίπρας για τη φιέστα στο Ζάππειο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:50 Δημιουργία 22/06/18, 19:58

Στις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία μετά από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για το δημόσιο χρέος αναφέρθηκε ο Αλέξης από την πανηγυρική ομιλία του στο Ζάππειο, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται για επικοινωνιακούς λόγους με γραβάτα, όπως είχε υποσχεθεί στο παρελθόν.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αρχικά πως «φθάνουμε στο τέλος μιας εποχής που κάθε Ελληνίδα κάθε Έςλληνας θέλει να ξεχάσει.Φθάνουμε στο τέλος των μνημονίων και συνεχίζουμε. Μπορούμε σήμερα όλοι μας, για μέρα, να επιτρέψουμε στον εαυτό μας, όχι απερίσκεπτο ενθουσιασμό, αλλά τουλάχιστον ένα χαμόγελο».

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ανέφερε πως «αναλάβαμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια συγκρουστήκαμε σφοδρά, συμβιβαστήκαμε επώδυνα, δουλέψαμε σκληρά αλλά δεν δειλιάσαμε. Δεν διστάσαμε μπροστά σε δυσκολίες & εμπόδια. Φτάσαμε ως εδώ. Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων».

Τονίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «δεν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες. Στην Ελλάδα της σπατάλης, των πελατειακών σχέσεων, της γενικευμένης φοροδιαφυγής, της διαφθοράς. Το αντίθετο. Σημαίνει ότι μπορούμε πια, με τις δικές μας δυνάμεις, να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος».

Τάζοντας ελαφρύνσεις, 8 μέρες μετά από το πολυνομοσχέδιο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε για την ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η απόδοση της οικονομίας μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους. Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης και σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα».

Μιλώντας συγκεκριμένα για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «θα προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Για να βάλουμε στο επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας και τις ανάγκες του.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup για το χρέος, δήλωσε πως «τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήσαμε χτες με τους εταίρους μας στο Eurogroup εξασφαλίζουν την ομαλή και σταθερή αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, ελαχιστοποιώντας, ή ακόμα και εκμηδενίζοντας τους κινδύνους από ενδεχόμενες αναταράξεις.

.«Η εποπτεία έτσι όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία σχέση δεν έχει με το μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας που ζήσαμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα πλέον θα έχει την ευθύνη για τον εαυτό της και για το μέλλον της». Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες», σημείωσε.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «το καθεστώς άρσης κυριαρχίας, ο μνημονιακός καταγκανασμός έλαβε τέλος μετά από οκτώ χρόνια».

Τέλος,

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις, η δική μας κυβέρνηση πέτυχε. Η 21η του Ιούνη δικαίως θα μείνει στην ιστορία ως μια σπουδαία μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη».

Στέλνοντας μήνυμα στήριξης στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, και εστιάζοντας στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην οποία είχαν συμφωνήσει τα δύο κόμματα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ετερόκλητες δυνάμεις, με μια έντιμη συμμαχία, που πολλές φορές πολεμήθηκε, λοιδωρήθηκε από τις δυνάμεις που δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν ότι η χώρα δεν είναι ιδιοκτησία τους, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, πετύχαμε να φθάσουμε ως εδώ. Αυτό που πετύχαμε δεν ανήκει στην κυβέρνησή μας ανήκει και στον τελευταίο Ελληνα και στην τελευταία Ελληνίδα που σήκωσε το βάρος να φθάσουμε εδώ. Κάποιοι στέκονται αμήχανοι στην επίτευξη του στόχου, κάποιοι στέκονται με φόβο. Γιατί ο δεύτερος στόχος μας ήταν η κάθαρση και το να αποδοθεί δικαιοσύνη. Γι'αυτό, Πάνο ( είπε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ), έχουμε δρόμο μπροστά μας για να πετύχουμε να καθαρίσουμε τη χώρα από τα παραθεσμικά δίκτυα εξουσίας. Και θα το πετύχουμε».

Απορρίπτοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της, το Σεπτέμβριο του 2019».

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας απέδωσε τα εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για την σκληρή δουλειά που έκαναν.

Κλείνοντας την ομιλία του και βγάζοντας τη γραβάτα που φορούσε, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εκπλήρωσα το στοίχημα, φόρεσα τη γραβάτα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια τη μάχη εργασίας την έδινα χωρίς τη γραβάτα κι έτσι θα συνεχίσω να τη δίνω χωρίς αυτή. Θα φοράμε πάλι τις γραβάτες όταν πετυχαίνουμε νίκες».

Αν σου άρεσε κάνε