«Θερμός» Σεπτέμβριος με δημοψήφισμα στα Σκόπια

«Θερμός» Σεπτέμβριος με δημοψήφισμα στα Σκόπια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:58 Δημιουργία 03/07/18, 12:45

Ιδιαίτερα θερμό αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία για το Σκοπιανό, η οποία έχει προκαλέσει ντόμινο πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Στη γειτονική χώρα τώρα, ο Ζόραν Ζάεφ έχει ξεκινήσει καμπάνια υπέρ του «ναι» για το δημοψήφισμα, με επικρατέστερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του την 16η Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν ΜΜΕ των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον Τύπο της ΠΓΔΜ, η τελική ημερομηνία θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» μέχρι τα μέσα Ιουλίου, μετά από σχετική απόφαση της Βουλής, ωστόσο το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Όπως αναφέρουν ΜΜΕ στα Σκόπια, το δημοψήφισμα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρξει όλος ο αναγκαίος χρόνος για τις συνταγματικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, εφόσον βέβαια το δημοψήφισμα έχει θετική έκβαση.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Πέμπτη καλείται το κοινοβούλιο των Σκοπίων να επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία, ύστερα από το επίσημο «βέτο» του Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Πλέον απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 61 βουλευτών, σε σύνολο 120, ώστε να επιστρέψει εκ νέου στον πρόεδρο Ιβανόφ, ο οποίος υποχρεούται από το Σύνταγμα να την υπογράψει.

Αν σου άρεσε κάνε