Ξεκίνησε η τετραμερής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας

Ξεκίνησε η τετραμερής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:15 Δημιουργία 04/07/18, 19:14

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 4η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, υποδέχθηκε κατά σειράν την πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ και στη συνέχεια άρχισαν οι εργασίες της τετραμερούς.

Στο πλαίσιο της συνόδου θα γίνει και συνάντηση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών από τις τέσσερις χώρες και την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης.

Μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς, περίπου στις 20:15, οι τέσσερις ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης θα βρεθούν οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η υλοποίηση κοινών έργων υποδομής.

Η ατζέντα των συζητήσεων, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

  • Περιφερειακές εξελίξεις (ενταξιακή πορεία Δυτικών Βαλκανίων, θέματα ασφαλείας, μετανάστευση/προσφυγικό)
  • Συντονισμό ενόψει της Συνόδου των 16+1 (Κίνα + χώρες Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων) που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια, στις 7 Ιουλίου, και της Διάσκεψης του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, στις 10 Ιουλίου.
  • Έργα υποδομών – μεταφορών - ενέργειας

H τετραμερής θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα κρίσιμο διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια, το οποίο προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνοδος πραγματοποιείται, στον απόηχο μίας νέας δυναμικής στα Βαλκάνια, η οποία διαμορφώνεται χάρη:

  • στη συμφωνία των Πρεσπών
  • στη σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια
  • στην απόφαση για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την ΠΓΔΜ και Αλβανία, το 2019
  • στη συμφωνία Βουλγαρίας- ΠΓΔΜ
  • στην προώθηση σημαντικών έργων μεταφορών/υποδομών/ενέργειας στα Βαλκάνια (πχ σύναψη συμφωνιών Ελλάδας-Βουλγαρίας με την στήριξη της ΕΕ, για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βάρνας)

Αν σου άρεσε κάνε