Πρωθυπουργός υπό προθεσμία ο Τσίπρας, επανέλαβε ο Σταϊκούρας

Πρωθυπουργός υπό προθεσμία ο Τσίπρας, επανέλαβε ο Σταϊκούρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:34 Δημιουργία 08/07/18, 11:26

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομία εξαπέλυσε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας μέσω συνέντευξης του στο ΑΜΠΕ,τονίζοντας «η κυβέρνηση θα προσπαθήσει χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες να "γαντζωθεί" όσο περισσότερο μπορεί την καρέκλα».

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές χωρίς να υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει και περιλαμβάνει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αύξηση κατώτατου μισθού κ.ά., ο κ. Σταϊκούρας απαντά πως οι κυβερνώντες «μπορούν να επιλέξουν ή να βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδα προωθώντας μία εθνικά επιζήμια συμφωνία με τη γείτονα χώρα».

Σημειώνει ακόμη πως με βάση όσα μόνη της η κυβερνητική πλειοψηφία έχει προ-νομοθετήσει, προβλέπονται επιπλέον περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2019 και πρόσθετη μείωση του αφορολόγητου από το 2020. «Αντιλαμβάνομαι ότι η εξαπάτηση και τα ψέματα είναι στο πολιτικό DNA του κ. Τσίπρα. Οι πολίτες όμως δεν 'τσιμπούν πλέον στα δολώματα' και δεν είναι 'εξαγοράσιμοι', αφού βιώνουν στην καθημερινότητά τους τη μεγάλη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους» αναφέρει.

Αναφορικά με τη μείωση των συντάξεων και την πιθανότητα να την ανακόψει η κυβέρνηση έστω για το 2019, ο τομέαρχης Οικονομικών της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση «αν θέλει και μπορεί να κάνει πράξη την πρόταση της ΝΔ να καταργηθούν οι σχετικές διατάξεις που προβλέπουν τις μελλοντικές περικοπές στις συντάξεις».

Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει αφενός ότι «πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και θεσμοί δεν συμμερίζονται τις όποιες θριαμβολογίες» και αφετέρου ότι «η ΝΔ υποστηρίζει την αναγκαιότητα δημοσιονομικής πειθαρχίας με την υλοποίηση, όμως, ενός διαφορετικού μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής».

Ερωτηθείς για το πρόσφατο Eurogroup, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ δηλώνει ότι αναφορικά με το χρέος «κάθε απόφαση που οδηγεί στη βελτίωση της βιωσιμότητάς του, όπως έγινε και με τη μείωση του ύψους και τη βελτίωση του προφίλ του το 2012, αντιμετωπίζεται θετικά». Χαρακτηρίζει ωστόσο την απόφαση «κατώτερη των προσδοκιών όσο και των κεκτημένων της χώρας τα προηγούμενα χρόνια».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση αν η συμφωνία έλθει στη Βουλή και απαιτηθούν 180 ψήφοι ή αν έλθει προς επικύρωση σε επόμενη Βουλή και κυβέρνηση είναι η ΝΔ, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνει ότι «η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία ως έχει στη Βουλή, όποιον θεσμικό ρόλο και αν κατέχει και όποια πλειοψηφία και αν αποφασιστεί προ τούτο».

Τέλος ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία νέων κομματικών μηχανισμών, μετά και την πρόσφατη διαγραφή του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου από τη Ν.Δ., ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος υποστηρίζει ότι «η ΝΔ παραμένει βαθιά δημοκρατική, πολυσυλλεκτική, συνθετική, γνήσια προοδευτική και αντιλαϊκιστική παράταξη» και ως εκ τούτου δεν συμμερίζεται σχετικές ανησυχίες.

Αν σου άρεσε κάνε