Κουβέλης: Απαράδεκτος ο συμψηφισμός των υποθέσεων των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους

Κουβέλης: Απαράδεκτος ο συμψηφισμός των υποθέσεων των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:30 Δημιουργία 09/07/18, 13:20

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης την προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας να συσχετίζει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

«Οι Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι ζήτησαν άσυλο και έτυχαν ασύλου στην Ελλάδα, σχετίζονται με τη λειτουργία της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία εφήρμοσε το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σχολιάζοντας την επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζανκάρ, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που συνδέει τις δύο υποθέσεις, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «ο οποιοσδήποτε συμψηφισμός επιχειρείται από την πλευρά της Τουρκίας -και ειδικότερα από τον κ. Ερντογάν- είναι όλως επιεικώς απαράδεκτος και ασυγχώρητος, με την έννοια ότι οι δύο στρατιωτικοί μας, εκτός των άλλων και πέρα από τα στοιχεία που συγκροτούν το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι ταυτόχρονα και στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δώσει το «παρών» διά εκπροσώπου της στη σημερινή ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου και όπως εξήγησε «δεν είναι δυνατόν όταν καταγράφεται αυτή η απαράδεκτη ενέργεια που έχει σχέση με την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας να παραβρεθεί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών ή οποιοσδήποτε άλλος».

Σημείωσε, δε, ότι η παρουσία ή μη παρουσία στην ορκωμοσία Ερντογάν είναι υπόθεση εξωτερικής πολιτικής και δεν είναι ένα δευτερεύον ζήτημα ούτε από μόνο του μπορεί να διαμορφώσει διαύλους επικοινωνίας για τη μεταβολή των σχέσεων με την Τουρκία και τόνισε πως ο ίδιος διατηρεί «την αισιόδοξη επιφύλαξη ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στην προσεχή σύνοδο, εκεί μπροστά στο ΝΑΤΟ θα υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα της όλης υπόθεσης».

Αν σου άρεσε κάνε