Ο Τσίπρας έταξε φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019

Ο Τσίπρας έταξε φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:56 Δημιουργία 09/07/18, 19:58

Σε ακόμα μια προσπάθεια επικοινωνίας για τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία από τον Αύγουστο και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου προέβη ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Δευτέρας, μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Σχολιάζοντας την απόφαση του τελευταίου Eurogroup, ο πρωθυπουργός είπε πως «έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το τελευταίο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο 8 ετών. Eξειδικεύτηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δόθηκαν οι εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του».

Σε ένα «κλείσιμο του ματιού» για τη μείωση της φορολογίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «υπάρχει πλέον το δημοσιονομικό περιθώριο για να υπάρξουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις».

Για επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ανοίγει ο δρόμος για την ασφαλή επιστροφή στις αγορές. Το αποδεικνύουν οι πρώτες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου από διεθνείς οίκους».

Ακόμα, δήλωσε πως «σήμερα μπορούμε πια να διαμορφώσουμε μία ατζέντα για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα την εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων συγκεκριμένης στόχευσης».

Αναφερόμενος ειδικά στον κλάδο της βιομηχανίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «για την ελληνική βιομηχανία στόχος είναι η συμμετοχή της στο ΑΕΠ να ανέλθει μεσοπρόθεσμα στο 12%. Το παραγωγικό μοντέλο που εφαρμόστηκε υπήρξε από τις αιτίες της κρίσης. Γι αυτό τώρα προσβλέπουμε στην εφαρμογή του ολιστικού σχεδίου που παρουσιάσαμε πρόσφατα».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί «οδικού χάρτη για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ από το 2019», προσθέτοντας ότι «εδχόμαστε την κριτική των παραγωγικών φορέων είναι σεβαστή εποικοδομητική».

Σφοδρή επίθεση στο ΣΕΒ

Ακόμα, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΕΒ. «Ακούω με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος σας. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ. Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινές αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας».

Όπως υποστήριξε «αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του 2019 και του 2020 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για μια ακόμα περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «επειδή είναι μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, το έκανε θυμίζω και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, θα συμβούλευα λοιπόν, την ηγεσία του ΣΕΒ, να μην εκτίθεται και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση. Το λέω γιατί χρειάζεται να κρατάμε στάση ευθύνης που συνοδεύεται από διάθεση ουσιαστικής συμβολής στην ανάκαμψη της χώρας».

Για το Σκοπιανό

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά τη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ, λέγοντας πως «η κοινά αποδεκτή λύση με την πΓΔΜ ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις».

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τη συμφωνία, ειδικότερα, στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σέβομαι την ιδιαίτερη ευαισθησία των ανθρώπων της Β. Ελλάδας στο ζήτημα. Δεν σέβομαι όμως την παραποίηση και την άθλια μικροκομματική προπαγάνδα που τελικά υπονομεύει το εθνικό συμφέρον. Χωρίς να παρεκκλίνουμε απ'την εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε εδώ και δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Υπερασπιστήκαμε στο ακέραιο τα εθνικά συμφέροντα βάζοντας τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας».

Σχετικά με τις ενστάσεις για τα εμπορικά σήματα των προϊόντων από την ΠΓΔΜ, ανέφερε πως «στη διαπραγμάτευση με ΠΓΔΜ λάβαμε όλες τις πτυχές υπόψιν. Και των εμπορικών σημάτων. Μέχρι πριν τη συμφωνία, την ονομασία διεθνώς, μονοπωλούσε η ΠΓΔΜ. Στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά. Πιστεύω οι παραγωγικοί φορείς μπορούν να δουν τα θετικά γιατί δεν είναι υποκριτές όπως οι πολιτικοί, όπως για παράδειγμα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας».

Μήνυμα προς την Τουρκία

Αναφερόμενος στην Τουρκία και σχολιάζοντας την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «θεωρώ απαράδεκτο την ώρα που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους 2 Έλληνες αξιωματικούς χωρίς αιτία κι κατηγορία στελέχη της αξιωματικής. αντιπολίτευσης να παραβρίσκονται στις φιέστες της τουρκικής ηγεσίας και μάλιστα χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτόκλητους καλοθελητές δεν χρειαζόμαστε. Η Ελλάδα θα συνεχίζει να εργάζεται για να κρατά τους διαύλους επικοινωνίας με τον αν γείτονα, ανοικτούς αλλά δεν θα ανεχτεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε