Από το Λονδίνο, ο Τσίπρας «στρώνει χαλί» στον Ζάεφ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Από το Λονδίνο, ο Τσίπρας «στρώνει χαλί» στον Ζάεφ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:10 Δημιουργία 10/07/18, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ
Την ώρα που οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζονται, οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα βρεθούν σήμερα στο Λονδίνο προκειμένου να «διαφημίσουν» τη σημασία που έχει για την περιοχή των Βαλκανίων η επίλυση του Σκοπιανού.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα συμμετάσχουν στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια και αναμένεται να έχουν συνάντηση, με σκοπό να πείσουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες (συμμετέχουν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, πέρα από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) για τη σημασία που έχει για την περιοχή η συμφωνία των Πρεσπών και για το πόσο -σύμφωνα με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ- η επίλυση του Σκοπιανού προωθεί τη σταθερότητα και είναι υπέρ των συμφερόντων της ΕΕ.
Ακόμα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα. Εκεί, αναμένεται να συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας καθώς και η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Τίρανα. Αναμένεται ειδική αναφορά και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην ΕΕ, κίνηση που η Αθήνα έχει δεσμευτεί να στηρίξει και να προωθήσει.
Η «ταμπακιέρα» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι κρίσιμη και για τη αυριανή ετήσια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ, που ξεκινά την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει για μια ακόμα φορά την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία.
Χθες, η υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα σημείωσε ότι η απόδοση πρόσκλησης είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η τελική φάση θα είναι η κύρωση από τα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών της Συμμαχίας. Στο ενδιάμεσο, όπως σημείωσε η Σκοπιανή αξιωματούχος, τα Σκόπια θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση των υποχρεώσεων τους, που είναι απαραίτητες προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία προς το ΝΑΤΟ και πιο συγκεκριμένα, στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και στις τροποποιήσεις του Συντάγματος της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ προς μερικών ημερών εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν υλοποιηθεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών και όταν τα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κυρώσουν το σχετικό πρωτόκολλο ένταξης.
Αν σου άρεσε κάνε