Την Πέμπτη η «μάχη» στη Βουλή για τις αλλαγές στις εκλογές

Την Πέμπτη η «μάχη» στη Βουλή για τις αλλαγές στις εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:25 Δημιουργία 11/07/18, 14:18

Σήμερα ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης I» που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών με σημαντικές αλλαγές στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές αλλά και την κατάτμηση δύο εκ των σημαντικότερων εκλογικών περιφερειών της χώρας.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη, και όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, με τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνεται το σύστημα απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ με τροπολογία που είχε καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπεται ακόμα η κατάτμηση της περιφέρειας Β΄ Αθηνάς σε τρεις μικρότερες και της Αττικής σε δύο περιφέρειες.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ και την αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων για την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ το καταψήφισαν ενώ Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι είχαν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Επίμαχα θέματα που αναμένεται να ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι, πέραν της απλής αναλογικής και της κατάτμησης της Β΄ Αθήνας, η τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προτείνουν να διεξαχθούν την ίδια μέρα οι δημοτικές εκλογές με τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση τις νέες ρυθμίσεις ενώ ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης, ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει την κατάτμηση.

Η ΝΔ επιφυλάχθηκε να ξεκαθαρίσει σήμερα τη στάση της για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, ενώ έχει ταχθεί κατά της απλής αναλογικής.

Από την πλευρά τους η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι τάσσονται υπέρ της κατάτμησης των περιφερειών.

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής και κατά της κατάτμησης.

Αν σου άρεσε κάνε