Ολοταχώς προς τριπλές εκλογές το Μάιο του 2019

Ολοταχώς προς τριπλές εκλογές το Μάιο του 2019

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:02 Δημιουργία 11/07/18, 15:32

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έκανε δεκτή την τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου για τον «Κλεισθένη Ι» που συζητείται σήμερα στη Βουλή και το οποίο ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια.

Εάν η τροπολογία ψηφιστεί, αυτό θα σημαίνει πως θα υπάρχουν τριπλές εκλογές (δημοτικές περιφερειακές και ευρωεκλογές) την Κυριακή 26 Μαΐου και φυσικά ο δεύτερος γύρος δημοτικών και περιφερειακών μια εβδομάδα μετά, όπου χρειαστεί.

«Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η μετάβαση από τον «Καλλικράτη» στον «Κλεισθένη» με πιο ομαλό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης σημειώνοντας ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της θητείας των τοπικών αρχών.

Με τη τροπολογία δίνεται τέλος στην υφέρπουσα φημολογία περί αντισυνταγματικότητας, από τη στιγμή που εκλογές τον Οκτώβριο θα σήμαιναν εκ των υστέρων πεντάμηνη παράταση της θητείας τους. Εμείς δεν παίζουμε τέτοια παιχνίδια, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «ο σχεδιασμός και η δέσμευση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία της», και επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση.

Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ που χειροκρότησαν ειρωνευόμενοι, ο Π. Σκουρλέτης αντέτεινε:

«Γελάτε. Θα γελάσουμε πολύ σήμερα όλη την ημέρα. Μπροστά σε αυτή τη χαρούμενη ατμόσφαιρα να σας πω ότι εσείς είχατε ένα αφήγημα. Από τη μια κατηγορούσατε την μετάθεση των εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 και από την άλλη ο αρχηγός σας έλεγε ότι ο νόμος για την απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί γιατί θα εκλεγείτε εσείς».

«Βάζετε την αυτοδιοίκηση κάτω από μικροπολιτικά παιχνίδια», αντέτεινε από την πλευρά του ο κοινοοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΤ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και έκανε λόγο για «προφανή σχεδιασμό της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολλαπλές εκλογές».

Την τροπολογία είχαν καταθέσει τροποποιημένη οι βουλευτές Ιωάννης Στέφος, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Ανδρέας Ριζούλης, Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Τζόγκας, οι οποίοι αρχικά είχαν εισηγηθεί τη διεξαγωγή δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την προηγούμενη Κυριακή από τις ευρωεκλογές.

Πλέον, μένει να φανεί η στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα κατά την αυριανή ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται πως υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ το καταψήφισαν ενώ Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι είχαν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Επίμαχα θέματα που αναμένεται να ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι, πέραν της απλής αναλογικής και της κατάτμησης της Β΄ Αθήνας, η τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προτείνουν να διεξαχθούν την ίδια μέρα οι δημοτικές εκλογές με τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση τις νέες ρυθμίσεις ενώ ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης, ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει την κατάτμηση.

Η ΝΔ επιφυλάχθηκε να ξεκαθαρίσει σήμερα τη στάση της για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, ενώ έχει ταχθεί κατά της απλής αναλογικής.

Από την πλευρά τους η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι τάσσονται υπέρ της κατάτμησης των περιφερειών.

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής και κατά της κατάτμησης.

Αν σου άρεσε κάνε