Φαρσοκωμωδία με πολλά επεισόδια

Φαρσοκωμωδία με πολλά επεισόδια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:34 Δημιουργία 12/07/18, 08:02

Μια φαρσοκωμωδία με πολλά επεισόδια έχει εξελιχθεί η κόντρα(;) ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συνεχίζεται η κυβερνητική διγλωσσία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τα Σκόπια «δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την ώρα που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κοτζιά άνοιξαν στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Παραδίδουν έτσι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών.

Η κυβέρνηση εμφανίζει μια άκρως προβληματική εικόνα και η συνοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πάει περίπατο.

Η προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να διασώσει ό,τι μπορεί να διασώσει πολιτικά, καθώς οι ΑΝΕΛ καταρρέουν, μεγαλώνει το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και εάν συντηρούνται τα σενάρια περί προαναγγελθέντος βελούδινου διαζυγίου με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Σε μια χρονική στιγμή που η αντιπολίτευση εμμένει για προσυμφωνημένο παιχνίδι Τσίπρα - Καμμένου με βασική επιδίωξη να υπάρξει θολό τοπίο γύρω από τη συμφωνία, ώστε να κερδίσουν και οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Αμυνας επανήλθε χθες με νέες δηλώσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αφότου οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχία απηύθυναν πρόσκληση στα Σκόπια για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ακόμα κι αν οι γείτονες «μαζεύουν προσκλήσεις και φωτογραφίζονται» στο ΝΑΤΟ «δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία»!

Εκτίμησε μάλιστα πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα εφαρμοστεί από την πλευρά των γειτόνων, καθώς δεν θα εγκριθεί από τους πολίτες στο δημοψήφισμα και η Βουλή των Σκοπίων δεν θα περάσει την συνταγματική αναθεώρηση – που απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, εφόσον γίνει, μετατίθεται πλέον για τους πρώτους μήνες του 2019

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έδωσε στον πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ την πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, τα πραγματικά δύσκολα θα αρχίσουν αμέσως μετά, όταν ο Ζάεφ θα πρέπει να αναλάβει το κόστος να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από δημοψήφισμα και να προωθήσει τις συνταγματικές αλλαγές που είναι απαραίτητες, ώστε η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να υιοθετηθεί και στο εσωτερικό της χώρας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα Ζάεφ, και της μακράς διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, εφόσον γίνει, μετατίθεται πλέον για τους πρώτους μήνες του 2019.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται δε να προσφέρει και ανάσα στην κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εμφανώς πιέζεται εξαιτίας της ανεύθυνης και καιροσκοπικής εικόνας, όπως καταγγέλλεται και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδεικνύει καθημερινώς ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ζάεφ έχει πλέον αποκτήσει και ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε