ΝΔ: Πολιτικό τρικ με άρωμα... εθνικών εκλογών η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ: Πολιτικό τρικ με άρωμα... εθνικών εκλογών η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:10 Δημιουργία 12/07/18, 08:34
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ως ένα πολιτικό τρικ και σε κάθε περίπτωση ως προάγγελο εθνικών εκλογών τον προσεχή Μάιο, ερμηνεύουν στη ΝΔ την τροπολογία που κατάθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου προφανώς, για την διεξαγωγή της αναμέτρησης για την αυτοδιοίκηση ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε τριπλές εκλογές τον Μάιο, προκειμένου να θολώσει το πολιτικό μήνυμα και να δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν την οργή τους στις αναμετρήσεις για την ευρωβουλή, τους δήμους και τις περιφέρειες και όχι στην εθνικές εκλογές.

Οι πιο καχύποπτοι δε, «είδαν» πριν από την πρωτοβουλία αυτή και απόπειρα να προκληθούν κολλήματα στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, με δεδομένο ότι οι ανάγκες που θα προκύψουν -μοιραία- από την τριπλή αναμέτρηση θα είναι πολλές.

Πρόβλημα δε, μπορεί να προκύψει και με την εμπλοκή των υποψηφίων, καθώς ειδικά στην περιφέρεια και στις πιο μικρές κοινωνίες είναι άγνωστο το εάν για κομματικά στελέχη θα επιλέξουν να δώσουν έμφαση στην αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση (υποψηφιότητες θα υπάρξουν για την περιφέρεια, τα δημοτικά και τα διαμερισματικά συμβούλια κλπ) και όχι στις εθνικές εκλογές. Η ΝΔ κατήγγειλε ήδη την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για «παιχνίδι με τους θεσμούς» και θεωρείται δεδομένο ότι θα καταψηφίσει την βουλευτική τροπολογία.

Ωστόσο, επειδή είναι βέβαιο ότι η τροπολογία θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να επιταχύνει τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφιοτήτων για δήμους και περιφέρειες, έτσι ώστε να είναι αφενός έτοιμος για την εκλογική μάχη και αφετέρου να υπάρχει ένα ικανό χρονικό διάστημα για να απορροφηθούν τυχόν εσωκομματικοί κραδασμοί.

Όπως φαίνεται τέλος, από τους τόνους που κρατά η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι η ΝΔ βρίσκεται ήδη σε προεκλογική τροχιά καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται από την κοινή γνώμη στους ΑΝΕΛ, λόγω του Σκοπιανού.

Ο κ. Καμμένος, ο οποίος και χθες προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας από τις Βρυξέλλες και την Σύνοδο του ΝΑΤΟ (!!) ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στην ελληνική Βουλή διότι δεν θα περάσει εύκολα από τα Σκόπια, είναι σαφές ότι βρίσκεται πολιτικά σε δύσκολη θέση και δεν αποκλείεται να πυκνώσει τις διαφοροποιήσεις τους από επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα.

Αν σου άρεσε κάνε