Τζανακόπουλος: Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορεί να συμψηφιστεί με αυτό των «8»

Τζανακόπουλος: Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορεί να συμψηφιστεί με αυτό των «8»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:16 Δημιουργία 13/07/18, 12:11

Το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορεί «με κανέναν τρόπο» να συμψηφιστεί με αυτό των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ασυμμετρία ανάμεσα στις δύο υποθέσεις.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο «ο κ. Τσίπρας έθεσε ως πρώτιστο ζήτημα σε σχέση με την Τουρκία το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζητώντας να ολοκληρωθούν επιτέλους οι νομικές διαδικασίες». Όπως είπε, οι δύο υποθέσεις δεν μπορούν να συμψηφιστούν καθώς «από τη μια μεριά έχουμε μια απαρέγκλιτη τήρηση της νομικής διαδικασίας όπως προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και στην περίπτωση δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουμε μια μη τήρηση της διαδικασίας, που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα».

Επισήμανε παράλληλα ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και άμεσα να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, χωρίς άλλη προσπάθεια συμψηφισμών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη συνάντηση, καθώς, όπως εξήγησε, έχουν μεσολαβήσει πολλά από την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών, όπως η κλιμάκωση στην ένταση στο Αιγαίο και το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς «που δημιουργεί πολλά προβλήματα στις σχέσεις μας με την Τουρκία». Σημείωσε πάντως πως το γεγονός ότι έγινε η συνάντηση και ότι ειπώθηκαν πολλά για τα θέματα που μας απασχολούν «μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον».

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα εξετάζει άλλους τρόπους που θα κινηθεί για το θέμα των δύο Ελλήνων, είπε ότι εξαντλεί κάθε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό μέσο που έχει στη διάθεση της και στο πλαίσιο αυτό θα περιμένει να δει τα επόμενα βήματα της Τουρκίας.

«Όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup»
Για την οικονομία και τις χθεσινές αποφάσεις του ESM ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα, όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της 21ης Ιουνίου».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως «αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν κάποιες τυπικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου.

Σημείωσε επίσης ότι «υπήρξαν κάποιες περιθωριακές προσπάθειες από κάποιους δεξιούς κύκλους να δημιουργηθεί θέμα», ωστόσο, όπως επισήμανε, «φάνηκε ότι είναι αναντίστρεπτη πλέον η πορεία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει, κανένας δεν θέλει τη σταματήσει και κανείς δεν θα τη σταματήσει».

Ανέφερε ακόμη πως υπήρξε «άριστη συνεργασία» με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, και πως αυτό που απομένει να γίνει είναι να υπάρξει μια ισοδύναμη δημοσιονομική ρύθμιση για τα 24 εκατ. του ΦΠΑ. «Αυτό είναι μια πάρα πολύ μικρής σημασίας και μικρού μεγέθους δημοσιονομική ρύθμιση που θα γίνει εντός των ημερών και τον Αύγουστο θα γίνει κανονικά η εκταμίευση των 15 δισ. και επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα» διαβεβαίωσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος καταφέρθηκε και εναντίον συγκροτημάτων του Τύπου, πουυ, όπως είπε, «ψάχνουν να βρουν την παραμικρή ανθυπολεπτομέρεια για να δημιουργήσουν ανησυχία και φόβο για να συνεχίσουν το αφήγημα ότι δήθεν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο».

«Το θέμα είναι τι θα πουν όταν θα γίνει η εκταμίευση και ότι προσωπικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς τι πρωτοσέλιδα θα έχουν αυτοί που μιλούν για πρόβλημα στο Eurogroup» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «απλώς θα θάψουν το ζήτημα».

Αν σου άρεσε κάνε