Η εκλογική ετοιμότητα, το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη και η επιλογή Μεϊμαράκη για το Συνέδριο

Η εκλογική ετοιμότητα, το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη και η επιλογή Μεϊμαράκη για το Συνέδριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:10 Δημιουργία 19/07/18, 08:07
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Δύο μηνύματα, ένα προς το εσωτερικό της ΝΔ και ένα προς την κυβέρνηση απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας τη ΝΔ σε εκλογική ετοιμότητα και δηλώνοντας ότι η μεγάλη αναμέτρηση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεκάλεσε χθες - μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο πολιτικό κλίμα και με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε μία δίνη προβλημάτων - την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, προκειμένου να θέσει σε εκλογική εγρήγορση τους βουλευτές και τα στελέχη του. Αφού επεσήμανε ότι αυτό είναι το τελευταίο καλοκαίρι για τους κκ. Τσίπρα και Καμμένο, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε δηκτικά στον πρωθυπουργό να προκυρήξει τις εκλογές πριν από τη ΔΕΘ, για να αποφύγει μία επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο ίδιος είναι σίγουρος ότι παρόλο που ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να «τραβήξει» περαιτέρω το χρόνο της κυβερνητικής του θητείας έως τον ερχόμενο Μάρτιο, εντούτοις δεν θα τα καταφέρει, καθώς είναι αντιμέτωπος με πολλά και ποικίλα προβλήματα, όπως είναι τα εξής:

  1. Ασφυξία στην οικονομία από τους δυσβάσταχτους φόρους και σοβαρή απόσταση μεταξύ της κυβερνητικής αισιοδοξίας και της πραγματικότητας στην αγορά.
  2. Εσωκομματική «γκρίνια» στο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται
  3. Πίεση από την τρόικα για πλήρη εφαρμογή των συμπεφωνημένων μέτρων το ´19 και το ´20.
  4. Αστάθεια στην κυβέρνηση εξαιτίας του Σκοπιανού και των χειρισμών του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών σε αυτό το «μέτωπο».
  5. Διπλωματική ένταση με την Τουρκία και τη Ρωσία

Όπως είχε γράψει χθες το Xrimaonline .gr, η εκλογική ετοιμότητα της ΝΔ δεν αφορά μόνο τις περιοδείες του προέδρου του κόμματος και των υψηλόβαθμων στελεχών του, αλλά και την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων . Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή όλα να έχουν «κλειδώσει» το Σεπτέμβριο.

Στο εσωκομματικό πεδίο τώρα, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση που έκανε χθες ο αρχηγός της ΝΔ για την ανάληψη από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη της θέση τους προέδρου του Συνεδρίου του κόμματος, που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου. Η επιλογή αυτή, η οποία προφανώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ανδρών, επιβεβαιώνει‘ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στις σχέσεις τους, όπου ποντάρει ο κ. Τσίπρας, όπως φάνηκε κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, όταν και έπλεξε το εγκώμιο του κ. Μεϊμαράκη, που ήταν στη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το καλοκαίρι του 2015.

Δεν αποκλείεται δε, το καλό επίπεδο των σχέσεων των δυο ανδρών να πιστοποιηθεί και από ένα ακόμη γεγονός: να είναι ο κ. Μεϊμαρακης επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές. Πρόκειται για μία συζήτηση, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ωστόσο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως ο κ. Μητσοτάκης κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν σου άρεσε κάνε