«Φωτιές» ανάβει το ΔΝΤ στα εργασιακά

«Φωτιές» ανάβει το ΔΝΤ στα εργασιακά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:18 Δημιουργία 20/07/18, 07:10
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

«Φωτιές» ανάβει το ΔΝΤ λίγο πριν την έξοδο της Ελλάδος από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο, προχωρώντας σε αυστηρές συστάσεις προς την Αθήνα για τα εργασιακά.

Μετά τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου περί επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, το Ταμείο με έκθεση κόλαφο ζητεί από την κυβέρνηση να μην υπάρξουν αλλαγές.

Υπενθυμίζεται πως η κυρία Αχτσιόγλου σε πρόσφατη συνέντευξή της τόνισε πώς ο πρώτος πυλώνας της πολιτικής της κυβέρνησης στα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την ίδια, ήδη, οι ενεργές κλαδικές συμβάσεις αριθμούν σε 25, ενώ οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις θα αρχίσουν να επεκτείνονται και να υπερισχύουν των επιχειρησιακών. «Από την πλευρά του κράτους έχει κλείσει αυτό το ζήτημα και τώρα είναι στα χέρια των κοινωνικών εταίρων να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις, με τις οποίες μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν και να πετυχαίνουν καλύτερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας σε όλη την κλίμακα», σημείωσε η υπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο δεύτερος πυλώνας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ανέφερε δε ότι ο στόχος είναι να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων. «Στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού θα προχωρήσουμε και θα λάβουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την πορεία της Οικονομίας στην Ευρωζώνη και στο κεφάλαιο «συστάσεις» για την Ελλάδα συνιστά:

-Διατηρήστε και επεκτείνετε περαιτέρω της ελαστικότητα των αγορών

- Ενισχύστε την ανταγωνιστικότητα στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων

- Βελτιώστε το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ειδικά για τους μισθούς, τονίζει ότι «η μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων του 2011 θα αντιστραφεί (αρχίζοντας από τον Σεπτέμβριο του 2018), αυξάνοντας τους κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα». Συστήνει να μην ανατραπούν τα μέτρα στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των μεταρρυθμίσεων των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στις συστάσεις του Ταμείου περιλαμβάνεται:

Η μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας. Αυτό που ζητείται ουσιαστικά είναι να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και να γίνουν νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν την περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και του δικαιώματος της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock-out).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ήδη θεσπιστεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τέλος, το ΔΝΤ κρατά αποστάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αναλυτικά, στην έκθεση επισημαίνει: «Οποιαδήποτε προσαρμογή των κατώτατων μισθών θα πρέπει να είναι συνετή και σύμφωνη με ό,τι έχει κατακτηθεί στο πεδίο της παραγωγικότητας, με στόχο τη διατήρηση της δυναμικής της ανάκαμψης της απασχόλησης και την αποφυγή κάθε μείωση της ανταγωνιστικότητας».

Αν σου άρεσε κάνε