Κέρδη και για τις δύο πλευρές από τη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον Κοτζιά

Κέρδη και για τις δύο πλευρές από τη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον Κοτζιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:34 Δημιουργία 19/07/18, 20:41

Σε νέα προάσπιση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του Σκοπιανού προχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς, κλείνοντας τις εργασίες ειδική ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, «οι διακρατικές συμφωνίες είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Εμείς κάναμε μια συμφωνία με κέρδη και για τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα κέρδισε την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, μέσα από μια φιλειρηνική συμφωνία. Κέρδισε ακόμα την erga omnes χρήση του ονόματος».

Ακόμα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η συμφωνία θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό και σε κάθε διεκδίκηση αλλαγής συνόρων».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, σημείωσε πως «το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν "μειονοτήτων". Επετεύχθη επίσης ο πλήρης διαχωρισμός της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού από την γείτονα».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες πως η ελληνική πλευρά έδωσε στην ΠΓΔΜ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ο κ. Κοτζιάς διερωτήθηκε πως θα ήταν δυνατόν να κερδίσει το δημοψήφισμα αν δεν του δίναμε τίποτα.

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν περί παραχώρησης της μακεδονικής γλώσσας στη γειτονική χώρα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε «η συμφωνία ξεκαθαρίζει πλήρως το σλαβικό χαρακτήρα της γλώσσας της ΠΓΔΜ. Η μακεδονική γλώσσα έχει καθιερωθεί διεθνώς από το 1945 κι όλοι αυτοί που δεν αντέδρασαν 60 χρόνια μας κάνουν κριτική γι'αυτό που βρήκαμε τετελεσμένο».

Ο υπουργός πρόσθεσε «δεν έχει μάθει κανείς από την ιστορία ότι όταν επιβάλλεις μια συνθήκη γεννάς τον ρεβιζιονισμό; Συνολικά θέλω να πω ότι επιδίωξη δεν είναι ούτε ήταν να κατατροπωθεί η μια από τις δυο πλευρές που συνάπτουν τη συμφωνία».

«Είμαστε μια κυβέρνηση και είμαι ένας υπουργός Εξωτερικών που θέλουμε λύσεις. Οπαδός της διαιώνισης και αναπαραγωγής προβλημάτων δεν είναι στην δικιά μου αντίληψη» ανέφερε.

Κάνοντας επίθεση προς τη ΝΔ, για τους χειρισμούς των δικών της κυβερνήσεων στο Σκοπιανό, ο ΥΠΕΞ υποστήριξε πως «όταν αρχίσαμε την διαπραγμάτευση είχε ήδη συμφωνηθεί το σύνθετο όνομα. Είναι ανήθικο αυτοί που το αποφάσισαν να κάνουν τώρα κριτική».

Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς συνέχισε, λέγοντας «κάνετε κριτική στην κυβέρνηση, ενώ έχετε αποδεχθεί εδώ και τριάντα χρόνια να περνούν με διαβατήρια που γράφουν Δημοκρατία της Μακεδονίας. Δεν τους πειράζει αυτό, τους πειράζει το Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας».

Αν σου άρεσε κάνε