Πολιτική εκμετάλλευση και μυστική διπλωματία καταγγέλλουν στη ΝΔ στη «σκιά» της κρίσης με Ρωσία

Πολιτική εκμετάλλευση και μυστική διπλωματία καταγγέλλουν στη ΝΔ στη «σκιά» της κρίσης με Ρωσία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:13 Δημιουργία 20/07/18, 07:46
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης της διπλωματικής κρίσης με την Ρωσία «βλέπει» η ΝΔ και για το λόγο αυτό προειδοποιεί τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά να μην συγχέουν την κακή συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις των πολιτών με εξωγενείς παράγοντες και τυχόν παρεμβάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κρήτη, όπου περιόδευσε χθες, έστειλε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αντιπολίτευση δεν έχει καμία ενημέρωση για το θέμα, που έχει ανακύψει. Συγκεκριμένα, ο ίδιος αφού επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν είχε πει τίποτα σχετικά στα κόμματα, υπογράμμισε πως εάν υπήρξε παρέμβαση από τη Μόσχα, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να είχε αντιδράσει αποφασιστικά.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να μην υπάρξει περαιτέρω ένταση, αλλά διευκρίνισε πως δεν θα πρέπει κάποιοι να επιδιώξουν την πολιτική εκμετάλλευση, συνδέοντας το σκεπτικό αυτό με τις αντιδράσεις για το Σκοπιανό. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «κακή συμφωνία» για την υπογραφή στις Πρέσπες, ενώ τόνισε για μια ακόμη φορά ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της κύρωσής της.

Στο εσωτερικό της ΝΔ, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που επισημαίνουν ότι ακόμη και τα γεγονότα με τη Ρωσία, η ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ και η ένταση που προέκυψε, είναι τα αποτελέσματα άτυχων διπλωματικών χειρισμών της κυβέρνησης. Εκτιμούν, επίσης, ότι και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση ακολούθησε μυστική διπλωματία και πως ακόμη και τώρα ο κ. Κοτζιάς αρνείται πεισματικά να ενημερώσει τη Βουλή.

Τα ίδια πρόσωπα θυμίζουν ότι όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ είχαν ενεργοποιήσει όλα τα θεσμικά όργανα (Επιτροπή της Βουλής, Ολομέλεια, συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων), προκειμένου τα κόμματα να έχουν πλήρη καθαρή εικόνα για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Την ίδια στιγμή, στην Πειραιώς θεωρούν ότι η πίεση και στο πεδίο των εθνικών θεμάτων αυξάνεται για την κυβέρνηση, γεγονός που εάν συνδυαστεί με τις εξελίξεις στην οικονομία (έκδοση εγκυκλίου για περικοπες στις συντάξεις), οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο.

Το σκηνικό παραπέμπει ευθέως σε προεκλογική περίοδο και δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι, που πιστεύουν ότι μετά τις κυβερνητικές φιέστες για τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τα τέλη φθινοπώρου.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημα για εκλογές το ταχύτερο δυνατό και από την Κρήτη, δηλώνοντας ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει και προσθέτοντας ότι οι κάλπες δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά τη λύση του προβλήματος.

Αν σου άρεσε κάνε