Το Βερολίνο «τελειώνει» τις κυβερνητικές ψευδαισθήσεις

Το Βερολίνο «τελειώνει» τις κυβερνητικές ψευδαισθήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:17 Δημιουργία 23/07/18, 09:03
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ξεκάθαρα μηνύματα στέλνει το Βερολίνο στην Αθήνα ότι δεν θα δεχθεί αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα - και - όσον αφορά τις μειώσεις των συντάξεων.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα πανηγυρίζει για την έξοδο από τα μνημόνια και το τέλος των πολιτικών λιτότητας, η Γερμανίδα καγκελάριος διαμηνύει ότι τίποτα δεν τελειώνει μετά την 21η Αυγούστου.

Έχει δε προηγηθεί το «καψόνι» με την αναβολή εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ, ύστερα από το βέτο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς, με πρόσχημα την πρωτοβουλία της Αθήνας να διατηρήσει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στο Ανατολικό Αιγαίο για έξι μήνες, δημοσιονομικού κόστους μόλις 28 εκατ. ευρώ, «παιχνίδι», που ανέδειξε τις προθέσεις του Βερολίνου.

«Είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συμφωνίες, όποια κυβέρνηση και αν υπάρχει στην Ελλάδα. Θα ήταν μεγάλο λάθος να αλλάξει το πρόγραμμα, που έχει συμφωνηθεί», τόνισε ο Σολτς σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Η γερμανική πλευρά βάζει τέλος σε μία περίοδο ψευδαισθήσεων, τις οποίες καλλιεργεί η κυβέρνηση για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή περίοδο, κάνοντας λόγο για μεγάλη ευχέρεια κινήσεων, καθώς και για τη δυνατότητα να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που έχει ψηφίσει η Βουλή, κάθε χρόνο από το 2019 και μέχρι το 2022 προβλέπεται μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από 2,8 έως και 3,1 δισ. ευρώ ετησίως. Συνολικά, η δημοσιονομική συμβολή από το «κούρεμα» προσεγγίζει τα 12 δισ. ευρώ στην τετραετία!

Με βάση τη συμφωνία Αθήνας – δανειστών, είναι δύσκολο να υποχωρήσουν οι Γερμανοί ως προς το αίτημα οποιαδήποτε κυβέρνησης για «χαλάρωση» των μέτρων στο ασφαλιστικό.

Σε κάθε περίπτωση, την ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο ακολουθεί ένα αυστηρό πλαίσιο επιτροπείας (επικυρώθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης), το οποίο έως το 2022 αφήνει ελάχιστα περιθώρια αυτονομίας και απομάκρυνσης από τα συμφωνηθέντα.

Πιο αναλυτικά:

-Οι αποστολές των κλιμακίων θα πραγματοποιούνται ανά τρίμηνο και όχι ανά εξάμηνο όπως συνέβη κατά το παρελθόν με τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες βγήκαν από πρόγραμμα. Η Κομισιόν θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις ενώ το ΔΝΤ θα βγάζει εξαμηνιαίες εκθέσεις. στις αποστολές θα συμμετέχουν στελέχη της Κομισιόν, του Ταμείου της ΕΚΤ και Του ESM.

-Η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση όχι απλώς να τηρεί τους γενικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά να εκπληρώσει όλες τις εκκρεμότητες που έχουν μείνει από το τρίτο μνημόνιο, με βασικότερη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ κατ' έτος για την επόμενη τετραετία.

-Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, μπορεί να συστήσει στην Ελλάδα «να λάβει προληπτικά διορθωτικά μέτρα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον Κανονισμό 472/2013 περί «ενισχυμένης εποπτείας».

-Τα 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο από τα κέρδη του ευρωσυστήματος επί ελληνικών ομολόγων θα επιστρέφονται στην Ελλάδα μόνο ύστερα από θετική αξιολόγηση των θεσμών στο πλαίσιο των τριμηνιαίων ελέγχων.

-Ο ESM θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του «μαξιλαριού ασφαλείας» των 24,1 δισ. ευρώ καθώς θα ενημερώνεται και θα ελέγχει κάθε κίνηση κεφαλαίων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τν ίδια ώρα, παρά τις απλόχερες υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων και υπουργών, μήνυμα ότι η απόφαση για την αναστολή της ψηφισμένης περικοπής των συντάξεων μπορεί να ληφθεί μόνο υπό δύο προϋποθέσεις, να βγαίνουν τα πλεονάσματα και να συμφωνήσουν οι υπουργοί του Eurogroup, στέλνει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Αν σου άρεσε κάνε