Αποποιούνται τις ευθύνες, «δείχνουν» εμπρησμό και τα «βάζουν» με τον καιρό

Αποποιούνται τις ευθύνες, «δείχνουν» εμπρησμό και τα «βάζουν» με τον καιρό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:11 Δημιουργία 27/07/18, 09:15
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

«Μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και τα δεκάδες θύματα που θρηνήσαμε, θεωρώ ότι δεν διαθέτω τις προϋποθέσεις ούτε πολιτικά αλλά ούτε και σε προσωπικό επίπεδο να παραμείνω στη θέση μου στο υπουργείο Εσωτερικών».

... Παρόμοια δήλωση, με βάση τα όσα ακούσαμε μόλις χθες από τον υπουργό Εσωτερικών, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, σίγουρα δεν την περιμένει κανείς από έστω έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, στη «σκιά» της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας στις φλόγες, που αφάνισαν τουλάχιστον 85 ανθρώπινες ζωές.

Η παραπάνω δήλωση έγινε από τα χείλη της υπουργού Εσωτερικών της Πορτογαλίας, όταν επί των ημερών της η χώρα της βυθίστηκε σε πένθος για τους ανθρώπους, που παραδόθηκαν στη μάχη με τις φονικές φωτιές.

Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Μόνο το ύφος των κκ. Τόσκα και Τζανακόπουλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνέντευξης Τύπου ήταν αρκετό, ώστε να επιβεβαιωθεί γι ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί τη γνωστή επικοινωνιακή «οδό», ακόμη και εν μέσω πένθους, με σκοπό να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: αποποίηση ευθυνών! Φταίει ο καιρός, το κακό μας το ριζικό, οι ισχυροί άνεμοι, η κλιματική αλλαγή, οποιοσδήποτε άλλος και ο,τιδήποτε άλλο, πέρα από την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες που συμμετείχαν στη χθεσινή συνέντευξη-παρωδία, από την οποία ουδείς έφυγε σοφότερο καθώς δεν απαντήθηκε ούτε μισό ερώτημα με σοβαρότητα και με σαφήνεια σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν παραδέχτηκαν τις εγκληματικές αστοχίες τους, που σκόρπισαν τον θρήνο, τον πόνο και τον σπαραγμό.

Με λίγα λόγια, λίγα 24ωρα μετά το σαρωτικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας στην Ανατολική Αττική, οι συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων άκουγαν κυβερνητικά στελέχη με ελαφρά την καρδία να δηλώνουν πως αν και ψάχνουν για λάθη, εντούτοις δεν τα βρίσκουν. Πως επιχειρησιακά όλα πήγαν άψογα και πως οι ίδιοι είναι περήφανοι για τον συντονισμό, τη στιγμή που όλοι οι μάρτυρες της πύρινης κόλασης έχουν καταγγείλει πως δεν υπήρξε καν σχέδιο εκκένωσης.

Με το ίδιο ύφος, πάντως, ο κ. Τόσκας είχε «απαντήσει» και για τις πυρκαγιές περασμένων ετών. Τότε, βέβαια, δεν θρηνούσαμε ζωές, ωστόσο είχαν καταστραφεί μεγάλες εκτάσεις στρεμμάτων και καλλιεργειών, που αποτελούσαν βιος για πολλούς συμπολίτες μας στα Κύθηρα. Το εντυπωσιακό είναι δε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη - πράγματι, οξύμωρος ο τίτλος που του αποδόθηκε - υπογράμμισε, ως επίτευγμα, ότι παραιτήθηκε την επομένη κιόλας του ολέθρου, ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε την παραίτησή του, τονίζοντας πως τώρα είναι η ώρα της μάχης. Ποιάς μάχης; Των μανάδων που έχασαν τα παιδιά τους; Των παιδιών που έχασαν τις μανάδες τους;..

Έχει ενδείξεις για εμπρησμό, αλλά αποσιωπά

«Έχουμε σοβαρές ενδείξεις και ίχνη για εμπρησμό για την πυρκαγιά στην Κινέτα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Για τη φωτιά που ξεκίνησε από Νταού Πεντέλης υπάρχει σοβαρό εύρημα που μας οδήγησε σε έρευνες», είπε μόλις χθες ο κ. Τόσκας, δίχως περαιτέρω ωστόσο αποκαλύψεις.

«Ψάχνω για λάθη, αλλά...»

«Δεν υπάρχουν ενέργειες χωρίς λάθη θα έρθει και η ώρα της καταγραφής. Πρέπει να λάβετε όμως υπ΄όψιν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τόσο ισχυρούς ανέμους, πυρκαγιές που εκδηλώνονται η μία κοντά στην άλλη, το πλήθος του κόσμου. Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη», δήλωσε ο υπουργός.

«Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό , αλλά μου είπε την ΄΄ωρα της πάλης συνεχίζουμε, δεν την έκανε δεκτή. Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση».

Και «πυρά» κατά δημοσιογράφου

Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Τόσκας από την απορία δημοσιογράφου, πώς είναι δυνατόν να δηλώνουν ευχαριστημένοι και πώς δηλώνουν ότι δεν θα έκαναν κάτι διαφορετικό, αλλά και στο ερώτημα αν στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας δεν ήξεραν ή αποσιώπησαν την κατάσταση, απάντησε: «Δεν κατάλαβα τα σχόλιά σας. Δεν αποσιωπήσαμε τίποτα, σε καμιά περίπτωση. Δεν ήρθαμε για να πούμε ότι όλα πήγαν καλά. Προφανώς θα υπάρχουν και λάθη τα οποία θα εξεταστούν. Από κει και πέρα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες. Σώθηκε πολύς κόσμος χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών, αστυνομικών, εθελοντών. Δεν νομίζω ότι επειδή υπήρξαν αυτές οι τεράστιες απώλειες δεν πρέπει να πούμε ένα «ευχαριστώ».

Άλλαξε μέχρι και τις λέξεις

Η τακτική «βαφτίζω τις λέξεις» είναι γνωστή για την κυβέρνηση της Αριστεράς, με τον κ. Τόσκα να δηλώνει πως «δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, υπάρχουν αναζητήσεις».

Ανέφερε ότι υπήρξαν παραδείγματα που κάποιοι ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των αγνοουμένων, όπως ένα ζευγάρι βρετανών τουριστών που «τους ψάχναμε εδώ και εκείνοι είχαν πάρει το αεροπλάνο και επέστρεψαν στη Βρετανία».

«Δεν θα έκανα τίποτε διαφορετικό»

Σε σχετική ερώτηση ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

«Η λέξη ικανοποιημένος δεν ταιριάζει μετά από τέτοια τραγωδία. Είμαι δυστυχισμένος» πρόσθεσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ενημερώνοντας ότι στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής διατέθηκαν 40 πυροσβεστικά οχήματα.

Αν σου άρεσε κάνε