loverdos-katrougkalos

«Μύλος» έγιναν Λοβέρδος-Κατρούγκαλος για τα περί… ακροδεξίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 31/08/17, 12:48
Ότι με το τέλος της θερινής ραστώνης και την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν θα βλέπαμε σκηνές «ροκ» στη Βουλή, ήταν αναμενόμενο έως και προδιαγραμμένο. Ο «χαμός» που επικράτησε Ιούλιο και Αύγουστο για Υγεία, Παιδεία, Noor 1 ήταν προφητικός για… θερμό φθινόπωρο στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Ήδη οι πρώτες κόντρες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχουν σημειωθεί με αφορμή και την άρνηση της Ελλάδας να μετέχει στο συνέδριο της Εσθονίας για τα εγκλήματα του κομμουνισμού, ζήτημα το οποίο έδωσε στο Μαξίμου την ευκαιρία να επαναλάβει το επικοινωνιακό «αφήγημα» του ιδεολογικού και πολιτικού χάσματος με τη ΝΔ.

Ενδεικτικό της πολιτικής έντασης που επικρατεί ενόψει μάλιστα ΔΕΘ και γ’ αξιολόγησης , είναι ο καυγάς Λοβέρδου και Κατρούγκαλου στη Βουλή την Πέμπτη με αφορμή μεν το ζήτημα της Εσθονίας αλλά με αιτία δε τις φημολογούμενες μετακινήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ.

Έπεσαν «γαλλικά», όταν ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε πως ο κ. Λοβέρδος εκπροσωπεί το «ακραίο κέντρο» που θέλει να μεταφερθεί στην ΝΔ, με αποτέλεσμα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να τον αποκαλέσει πολιτικό «μαλάκιο, με εύκαμπτη μέση».

Αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η ερώτηση του κ. Λοβέρδου αποδεικνύει ότι «ορισμένοι από εσάς προετοιμάζεστε για την μετάβασή σας στην ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που έχει μεταλλαχθεί. Δεν ήταν για την εξωτερική πολιτική η ερώτησή σας. Ουσιαστικά δείχνει που πάνε οι εκπρόσωποι του ακραίου κέντρου».

Απαντώντας, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «πολιτική αλητεία». «Εκνευρισμένος από την έλλειψη επιχειρημάτων άρχισε να μιλά για μεταγραφές. Εγώ το έχω δηλώσει πως μόνο οριζοντίως θα φύγω από το ΠΑΣΟΚ. Εσείς που υπήρξατε υπάλληλος υπουργών του ΠΑΣΟΚ, ευέλικτος και με εύκαμπτη μέση, δεν έχετε οστά αλλά είστε μαλάκιο που περιφέρετε από εδώ και από εκεί, δεν θα τα λέτε αυτά για εμένα. Ζητήστε μου συγνώμη αλλιώς για εμένα δεν υπάρχετε», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι οι χαρακτηρισμοί δεν τον αγγίζουν.

Αναφορικά με το ζήτημα του εσθονικού συνεδρίου ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον κ. Κατρούγαλο να απαντήσει, εάν η επιστολή Κοντονή εκφράζει το υπουργείο εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε εξ ορισμού τα καλλιστεία καθαρμάτων; Καταδικάζουμε την λογική ανταγωνισμού για το ποιος έχει κάνει περισσότερα ή λιγότερα εγκλήματα; Προφανώς ναι. Πρέπει να είναι δεδομένο. Αντιμετωπίστηκε από τον Κοντονή έτσι όπως αντιμετωπίστηκε γνωρίζουμε όμως ότι στην εξωτερική πολιτική έχουμε πολλές δυνατότητες έκφρασης επιφυλάξεων. Για παράδειγμα μπορείς να συμμετάσχεις με γγ ή πρέσβη ή να απόσχεις. Η επιστολή Κοντονή όμως άνοιξε θέμα σύγκρισης ναζισμού και κομμουνισμού και είναι ακατανόητη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος για να καλέσει τον υπουργό εάν στο παρελθόν υπουργός εξωτερικών έχει εκφράσει ανάλογη θέση.

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε πως «οι θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αυτονόητα αποτελούν θέση της ελληνικής κυβέρνησης» ενώ στην συνέχεια επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Κώστα Λαλιώτη που επισήμαινε ότι η ταύτιση κομμουνισμού και ναζισμού αποτελεί συνειδητή απόπειρα ανατροπής ιστορικών αληθειών.

«Μου λέτε ανοησίες» αντέδρασε ο κ. Λοβέρδος για να εξηγήσει: «Σας μίλησα με αυτό τον τρόπο; Συγκεκριμένα ερωτήματα και κοινές αρχές έθεσα. Σας κάλεσα να μου αναφέρετε έναν έλληνα υπουργό εξωτερικών που διατύπωσε ανάλογες με τις σημερινές θέσεις. Κανένα δεν είπατε. Παίζετε παιχνίδι απέναντι σε μια παράταξη που πάντα είχε καθαρές θέσεις. Μόνο αν κάποιος εθελοτυφλεί μπορεί να λέει όσα λέει ο κ. Κατρούγκαλος. Εχετε έλλειμμα αρχών και προσπαθείτε να μαζέψετε ψήφους. Η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη εξωτερική πολιτική. Με κομπίνες και προσπάθεια αλίευσης ψήφων σε θολά νερά εξωτερική πολιτική δεν γίνεται. Όλα αυτά είναι πρόσκαιρα λάθη που παράγει η παρουσία της κυβέρνησής σας. Θα έρθει το τέλος σας και όλα αυτά θα διορθωθούν».

Ο κ. Κατρούγκαλος προτίμησε να απαντήσει χρησιμοποιώντας και πάλι δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη. «Ο κ. Λαλιώτης καλούσε τότε τους ανιστόρητους να μην επαναλαμβάνουν θεωρίες που επιτρέπουν να πλανιέται ο αντικομουνισμός ως φάντασμα. Αυτά ήταν κοινός τόπος ώσπου να εμφανιστούν οι εκπρόσωποι του ακραίου κέντρου. Αυτό έγινε γιατί η ΝΔ έχει σταδιακή μετάλλαξη από την περίοδο Σαμαρά».

Ο ίδιος δε τοποθετήθηκε και για την πρόσφατη ανάρτηση της κυρίας Εύας Καϊλή. «Τα πράγματα είναι πιο ενδιαφέρονται στο ακραίο κέντρο. Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει πτωματολογικά επιχειρήματα που ακούγαμε το ’50. Επικαλέστηκε τον σφαγιασμό του παππού της που μετά παραδέχθηκε ότι δεν είχε αιματολογική συγγένεια» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Ορισμένοι από εσάς προετοιμάζετε μετάβασή σας στην ΝΔ του Μητσοτάκη που έχει μεταλλαχθεί».

Αν σου άρεσε κάνε