Αναζητούν επικοινωνιακή «ανάσα» στις στάχτες

Αναζητούν επικοινωνιακή «ανάσα» στις στάχτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:12 Δημιουργία 08/08/18, 10:08
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Η επιλογή του πρωθυπουργού να βγει μπροστά, 15 ημέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, για να διαχειριστεί προσωπικά την εξαιρετικά δύσκολη πολιτική ατζέντα, όπως αυτή διαμορφώνεται στις... στάχτες, επιβεβαιώνει την αμηχανία του απέναντι στη μαζική κατακραυγή και τη λαϊκή οργή.

Ένα μήνα πριν το «σόου» που αναμένεται να δούμε και στη φετινή ΔΕΘ, μόλις λίγες μέρες πριν την εκπνοή του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να βρει την επικοινωνιακή «ανάσα», που θα χαρίσει στον ίδιο και στην κυβέρνησή του παράταση... ζωής πάνω στην καρέκλα της εξουσίας.

Μέσα σε αυτό 15νθήμερο, με την Ελλάδα να θρηνεί για 91 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στις φλόγες, οι κυβερνητικές παλινωδίες έχουν γίνει - για ακόμη μία φορά - απόλυτα εμφανείς. Μετά το «θέατρο» στο Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου η πληροφορία για την ύπαρξη νεκρών είχε φτάσει πριν τη σύσκεψη της συμφοράς υπό τον πρωθυπουργό τη «Μαύρη Δευτέρα», τη συνέντευξη-παρωδία των κκ. Τόσκα και Τζανακόπυλου, το «όργιο» των αποκαλύψεων σχετικά με τις εγκληματικές αστοχίες των αρμοδίων και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον κ. Τσίπρα, ήρθαν οι πρώτες παραιτήσεις και αποπομπές, οι οποίες όμως δεν φαίνονται αρκετές για να κατευνάσουν τον λαϊκό θυμό για τις σοβαρές παραλείψεις την ώρα της πύρινης κόλασης.

Αυτό το γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός, ο οποίες χθες ύστερα από μία ακόμη ευρεία σύσκεψη, στο Λαύριο αυτή τη φορά, βγήκε δειλά στο προσκήνιο και έδωσε το σήμα της επανεκκίνησης από τις στάχτες, ακολουθώντας την πεπατημένη: επικοινωνιακή στρατηγική.

Έστειλε, λοιπόν, μήνυμα ταχύτατης ολοκλήρωσης όλων των εκκρεμοτήτων, θέτοντας μάλιστα στο τραπέζι μία δέσμη είκοσι μέτρων στο πλαίσιο της άναρχης δόμησης: ενίσχυση των πυρόπληκτων, νέα Πολιτική Προστασία, δρομολόγηση κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλό, ρέματα, αναδασωτέες εκτάσεις.

Είναι ολοφάνερο πως επιχειρείται με όλα τα επικοινωνιακά μέσα να αλλάξει η πολιτική ατζέντα, με τον πρωθυπουργό να φορά το κοστούμι του «σκληρού αρχηγού», που ελέγχει αποφάσεις και δίνει αυστηρές διορίες, έτσι ώστε τίποτα να μην ξεφύγει ξανά από το πλάνο του.

Πάντως, η συζήτηση για την απόδοση των μέγιστων ευθυνών δεν έχει πάρει ακόμη σάρκα και οστά, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν «άνοιξε» το ζήτημα κατά τη χθεσινή δημόσια ομιλία του. Δηλώνοντας πως ο ίδιος ανέλαβε ακόμη και ευθύνες, που δεν του αναλογούν, άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα περί άναρχης δόμησης, αν και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκονται στην εξουσία ήδη 3,5 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων όχι μόνο δεν έχουν γίνει καταλυτικές κινήσεις διόρθωσης της άναρχης δόμησης, αλλά έχουν ανασταλεί και αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων.

Το «αφήγημα» αυτό, σίγουρα, αποτελεί το «κόκκινο πανί» για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κλιμακώνει την πολιτική κόντρα.

Η ΝΔ τονίζει πως στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν επικοινωνιακό παιχνίδι, επισημαίνοντας τις επιχειρησιακές ευθύνες της τραγωδίας, αλλά μη αναλαμβάνοντας τις πολιτικές. Οι «βολές» πέφτουν «βροχή», επιβεβαιώνοντας ότι η έκρηξη οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.

Τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στα «παιχνίδια» στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, όπου οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι θα παίξουν τα ρέστα τους. Από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιαστεί αμήχανος και «μουδιασμένος» στη Βόρεια Ελλάδα, που «βράζει» για τη συμφωνία εκχώρησης του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια, από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρατεύσει το βασικό «όπλο» της μείωσης της φορολογίας.

Πριν από τη «μητέρα των μαχών» στη Θεσσαλονίκη, πάντως, τα σενάρια κάνουν λόγο για κυβερνητικό ανασχηματισμό, μετά τις απανωτές παραιτήσεις για τη φονική φωτιά στο Μάτι.

Αν σου άρεσε κάνε