Μητσοτάκης: Εκλογές στις 20 Αυγούστου αντί για φιέστες

Μητσοτάκης: Εκλογές στις 20 Αυγούστου αντί για φιέστες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:53 Δημιουργία 08/08/18, 19:45

Σφοδρή επίθεση και σκληρή κριτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πρωτοφανής ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, που κάθε μέρα που περνά αδυνατίζει περισσότερο. Είναι και ο κυνισμός και η άθλια απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης μιας μεγάλης τραγωδίας. Αντί κάποιοι να σκύψουν το κεφάλι, να συναισθανθούν αυτό που έγινε, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κουνήσουν το δάκτυλο, να επιρρίψουν ευθύνες σε άλλους, στους αυθαιρετούχους, στους πολίτες οι οποίοι κάηκαν, στους ίδιους τους νεκρούς. Και να πουν ότι "εμείς δεν φταίμε για τίποτα, διότι όλα αυτά είναι παθογένειες 40 ετών"», τονίζει, σε συνέντευξή του στην «Athens Voice».

Ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνει ότι αδυνατεί να αντιληφθεί «την αφηρημένη ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Πρωθυπουργό». «Τι σημαίνει "αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη"; Όταν την ανέλαβε, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Έπρεπε, κάτω από τη μεγάλη πίεση της κοινής γνώμης, να αντιληφθεί ότι έπρεπε να προβεί στην αντικατάσταση κάποιων υπηρεσιακών στελεχών, που σίγουρα έχουν τις δικές τους ευθύνες γι’ αυτή την τραγωδία» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να κατατεθεί η τροπολογία τότε, που φέρει και την υπογραφή των αρμοδίων υπουργών, για την αναστολή των κατεδαφίσεων. Να σταματήσουμε, λοιπόν, επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο να προσποιούμαστε. Και ηγεσία, για εμένα, σημαίνει πραγματική ανάληψη ευθύνης. Εγώ περίμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων αυτών που διαχειρίστηκαν την κρίση, να δω -με πρώτο τον Πρωθυπουργό- πραγματική συντριβή. Αντ’ αυτού, είδα πάλι χθες αυτή τη θλιβερή επικοινωνιακή φιέστα στο Λαύριο. Ούτε καν στο Μάτι, στο Λαύριο, 30 χιλιόμετρα μακριά από το Μάτι, χαμόγελα και χαριεντίσματα. Είναι ντροπή και είναι θλιβερό το θέαμα, για άλλη μια φορά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αναφορές του Πρωθυπουργού στο Λαύριο για την αυθαίρετη δόμηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι «αν ο κ. Τσίπρας είχε πραγματική διάθεση, θα είχε αντιμετωπίσει το υπαρκτό αυτό πρόβλημα πολύ πιο νωρίς. Εδώ και μια δεκαετία έχω πει δημόσια ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, σε αιγιαλούς, σε ρέματα, σε αναδασωτέες εκτάσεις. Παραβιάζει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας ανοικτές θύρες. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν το έκανε, 3,5 χρόνια;» διερωτήθηκε.

«Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα στην κρίσιμη θέση του Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κάνει πραγματικά μια προσπάθεια να επιλέξει -αν είναι δυνατόν και με διακομματική συναίνεση- ένα πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και επιχειρησιακής επάρκειας. Αντ’ αυτού, επέλεξε ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάλιστα έχει ένα γκρίζο παρελθόν σε εξοπλιστικά προγράμματα. Έμαθε άραγε τίποτα ο κ. Τσίπρας απ' όλα αυτά τα τραγικά τα οποία έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες; Φοβάμαι πως όχι. Άρα, τα κροκοδείλια δάκρυα και η δήθεν προσπάθεια να μας πει ότι κάτι αλλάζει, δεν επιβεβαιώνονται από τις ίδιες τις επιλογές τις οποίες κάνει» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ζήτησε «επαναφορά στην αξιοκρατία και στη δυνατότητα να μπορούμε να επιλέγουμε τους καλύτερους ανθρώπους για τις κατάλληλες θέσεις». Όπως είπε, «χρειαζόμαστε άνθρωπο με μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια. Με τεχνοκρατική γνώση και με δυνατότητα, σε μια στιγμή κρίσης, να αναλάβει ο ίδιος την προσωπική ευθύνη, να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αυτό σημαίνει Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Και βέβαια τη δυνατότητα να χτίσει και από κάτω του έναν Οργανισμό, ο οποίος θα κάνει πρόληψη, θα εκπονεί σχέδια εκκένωσης, θα κατατάσσει περιοχές στη χώρα ανάλογα με την επικινδυνότητά τους».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «αυθαίρετα υπήρχαν και στο παρελθόν. Αλλά τώρα χάθηκαν 92 άνθρωποι, χωρίς κανείς να μπει στον κόπο, έστω και την τελευταία στιγμή, να δώσει μία εντολή εκκένωσης. Και για αυτό υπάρχουν ευθύνες. Και οι ευθύνες θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Θα αποδοθούν. Οι πολιτικές ευθύνες, όμως, είναι εδώ. Κι αυτό που ενοχλεί ακόμα περισσότερο είναι ότι όσο αυξάνει το διαζύγιο που παίρνει ο κ. Τσίπρας με την κοινωνία, τόσο εντείνεται η αλαζονεία του. Και αυτό είναι ασυγχώρητο» ανέφερε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε, σε τέτοιες «στιγμές κρίσης», «ανάληψη ευθύνης και πρωτοβουλίας». Όπως επισήμανε, «σήμερα, εδώ που έχουμε φτάσει, η χώρα σέρνεται μέσα σε ένα νέφος τοξικότητας, καχυποψίας και κατάθλιψης. Το μόνο το οποίο μένει στον κ. Τσίπρα να κάνει, είναι στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία ορόσημο κατά τον ίδιο-έξοδος από το πρόγραμμα, αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές. Και μετά από 4 εβδομάδες να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το πώς και με ποιον τρόπο και με ποιους πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον...».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «όσο περνάει ο χρόνος, τα πράγματα στη χώρα πάνε χειρότερα. Και σήμερα, εδώ που βρισκόμαστε, όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται μία επανεκκίνηση. Ένα πολιτικό restart που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από εκλογές. Τι πραγματικά μπορεί να περιμένει κανείς από αυτήν την κυβέρνηση τους επόμενους 9, 12 μήνες, αν υποθέσουμε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της; Μεγαλύτερη τοξικότητα, μεγαλύτερη πόλωση, περισσότερο δηλητήριο. Εδώ το είδαμε πάνω σε αυτήν την κρίση, δεν θα το δούμε μέχρι τις εκλογές; Άρα, η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης θα πάει στο κόκκινο. Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και διαιώνιση μιας τραγικής επιχειρησιακής ανικανότητας. Η χώρα δεν έχει να περιμένει τίποτα πια από τον κύριο Τσίπρα. Απολύτως τίποτα. Ούτε από τον κ. Τσίπρα, ούτε από τους υπουργούς του, ούτε από τους μελλοντικούς υπουργούς του σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο οποίος θα γίνει μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Έχει εξαντλήσει τον πραγματικό της βίο αυτή η κυβέρνηση. Αρκετή ζημιά έκανε στη χώρα. Ήρθε η ώρα να φύγει» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στις 20 Αυγούστου «τελειώνει, πράγματι, το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, που ωστόσο διερωτήθηκε: «Βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια, όπως βγήκαν άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνια, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία; Η απάντηση είναι όχι. Γιατί δεν βγαίνει από τα μνημόνια; Διότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Διότι υπάρχουν προψηφισμένα μέτρα, μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και υπάρχει και ένας αυστηρός μηχανισμός εποπτείας που θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια ακόμα. Και υπάρχουν δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, που δυσκολεύουν πάρα πολύ τις δυνατότητες δημοσιονομικών ελιγμών της χώρας μας. Για ποια έξοδο, λοιπόν, από τα μνημόνια, συζητάμε; Κι όλα αυτά λέγονται μια μέρα μετά τη δήλωση του γ.γ. του ESM, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι το 2014 η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και μας προέκυψε ο κ. Βαρουφάκης. Αλλά ο κ. Βαρουφάκης δεν προέκυψε σε κενό. Όχι. Μας προέκυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος κι όλος αυτός ο θίασος που μας κυβερνούσε τους πρώτους έξι μήνες, για να φτάσει η χώρα στο χείλος του γκρεμού, να αναγκαστεί να υπογράψει τρίτο πρόγραμμα και να παραταθεί αναίτια η κρίση για τουλάχιστον μια τριετία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Εμείς δεν ψηφίσαμε περικοπές συντάξεων, ούτε μείωση του αφορολόγητου. Αυτά είναι μέτρα τα οποία έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Είναι μέτρα τελείως αχρείαστα που προέκυψαν και προστέθηκαν σ' έναν πολύ μεγάλο λογαριασμό, τον οποίο εξακολουθούν οι Έλληνες και πληρώνουν και σήμερα ακόμα, και θα πληρώνουν για αρκετά χρόνια ακόμα. Είναι ο λογαριασμός του πρώτου εξαμήνου του 2015 και βέβαια και της ανικανότητας και της καθυστέρησης στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που και σήμερα ακόμα χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, μη ρωτάτε εμάς για το αν μπορούν να αλλάξουν μέτρα που εμείς δεν ψηφίσαμε και με τα οποία προφανώς και δεν συμφωνούμε» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενόψει πιθανών πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε να «μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη των Ελλήνων». «Τι είναι η ΔΕΘ; Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, μια ευκαιρία για να πάμε να εξαγγείλουμε πάλι παροχές και επιδόματα; Αυτό χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα; Ή ένα τολμηρό σχέδιο ανασυγκρότησης του κρατικού μηχανισμού, που εμφανώς είναι διαλυμένος, επανεκκίνησης της οικονομίας με τόνωση ιδιωτικών επενδύσεων; Μια άλλη φιλοσοφία για το πώς είναι οργανωμένος αυτός ο τόπος, οι θεσμοί, το κράτος, η σχέση του κράτους με την οικονομία; Δηλαδή, πιστεύει κανείς ότι πραγματικά (ο κ. Τσίπρας) μπορεί να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμα παραμονής στην εξουσία ή κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις, εξαγγέλλοντας νέο πλαίσιο παροχών; Ένα σχέδιο ανάταξης ολόκληρης της χώρας χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα» υποστήριξε.

«Κανείς ανασχηματισμός δεν πρόκειται να σώσει αυτή τη κυβέρνηση» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της. Ο κ. Τσίπρας δεν αξίζει μια τρίτη ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα. Κι όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο... Οι εκλογές θα γίνουν. Το ζήτημα είναι να γίνουν μια ώρα αρχύτερα. Δεν έχουμε το περιθώριο για άλλον χαμένο χρόνο. Τα προβλήματα συσσωρεύονται, η κυβέρνηση είναι ανίκανη να τα αντιμετωπίσει. Χρειάζεται μια δραστική επανεκκίνηση, που μόνο με εκλογές μπορεί να γίνει σήμερα πια, και μια μεγάλη, πλατειά πλειοψηφία. Μια πλειοψηφία συστράτευσης σ' έναν μεγάλο κοινό στόχο, όπως το έχουμε κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν, ως χώρα. Μόνο αυτό μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα τις προϋποθέσεις να ξαναπάει επί τέλους η χώρα μπροστά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς, τέλος, για τη μεταγωγή Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση αυτή κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει καταδικασμένους τρομοκράτες, κατά συρροή δολοφόνους, ικανοποιώντας αργά, αλλά σταθερά όλα τους τα αιτήματα... Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες πρέπει να βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφάλειας. Και εκεί θα βρεθούν εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση του τόπου. Αμετανόητοι καταδικασμένοι τρομοκράτες. Ο κ. Κουφοντίνας έχει δολοφονήσει 11 ανθρώπους, έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια. Δεν έχει ζητήσει ποτέ καμία συγγνώμη και παραμένει σήμερα ο ιδεολογικός καθοδηγητής της επόμενης γενιάς τρομοκρατών. Κι αυτόν τον άνθρωπο η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας, - για αυτό σε αυτόν τελικά καταλήγουν όλα - τον έστειλε στις αγροτικές φυλακές Βόλου, για να κάνει έτσι πιο χαλαρή την παραμονή του» είπε.

Αν σου άρεσε κάνε