Τραγωδία στο Μάτι: Φταίει η «άναρχη δόμηση» και για τον Τσίπρα

Τραγωδία στο Μάτι: Φταίει η «άναρχη δόμηση» και για τον Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:24 Δημιουργία 09/08/18, 15:10

Με φορεμένο το προφίλ του... «σκληρού αρχηγού», που ελέγχει τα πάντα και δίνει εντολές και διορίες, εμφανίστηκε για δεύτερη φορά, μετά την πρόσφατη ομιλία του από το Λαύριο, ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, από όπου ανακοίνωσε και την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επιμένοντας στο κυβερνητικό «αφήγημα» περί άναρχης δόμησης, για να σώσει ό,τι σώζεται όσον αφορά τις εγκληματικές αστοχίες κυβερνώντων και αρμοδίων την ώρα της πύρινης κόλασης, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τον κίνδυνο της «οικιστικής αυθαιρεσίας», τη στιγμή που ολοένα και μακραίνει η λίστα με τα θύματα της φωτιάς.

Επιχειρώντας διακαώς να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί πάνω στις φονικές φλόγες, ο ίδιος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις όλου του τόπου να αφήσουν πίσω το «πινγκ πονγκ» για την απόδοση των ευθυνών, δίχως ο ίδιος να κάνει αναφορά σε υπαίτιους, παρά τις πρόσφατες παραιτήσεις και αποπομπές στη σκιά της τραγωδίας στο Μάτι.

Απαντώντας δε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές μόλις χθες, ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα «όχι κάλπες πάνω στα αποκαίδια», την ώρα που η λαϊκή οργή για το «θέατρο» που στήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων υπό την παρουσία του το βράδυ της «Μαύρης Δευτέρας», ολοένα και εντείνεται.

«Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο όχι στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν αυτοί που ήταν στην πρώτη γραμμή, που έζησαν τον ανθρώπινο πόνο, τον βίωσαν οι ίδιοι», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο, μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στον πυροσβέστη Ανδρέα Δημητρίου ο οποίος έχασε στο Μάτι το αβάπτιστο αγοράκι του ηλικίας έξι μηνών αλλά και τη σύζυγό του Μαργαρίτα Διονυσιώτη που υπέκυψε στα τραύματά της έπειτα από πολυήμερη μάχη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

«Η βούλησή μου είναι σαφής: Τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί. Όλα να διερευνηθούν αλλά με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο, όχι με επιλεκτικά ρεπορτάζ, όχι στον αέρα και όχι με λόγια του αέρα», είπε ο ίδιος.

«Η οικιστική αυθαιρεσία αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», επεσήμανε.

«Θέλω να καλέσω το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε τη μίζερη προσπάθεια απόδοσης ευθυνών για αυτή την οικιστική αυθαιρεσία των τελευταίων δεκαετιών. Να συμμετάσχουμε όλοι στην προσπάθεια να μπει μια τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί συνεχή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», υπογράμμισε.

Καταργείται η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε