Πατούλης: Αφιλόξενη χώρα η Ελλάδα για τα άτομα με κινητική αναπηρία

Πατούλης: Αφιλόξενη χώρα η Ελλάδα για τα άτομα με κινητική αναπηρία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:59 Δημιουργία 14/08/18, 12:58

Να διασφαλίσει την προσβασιμότητα στους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα καλεί την κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με αφορμή «την ταλαιπωρία πολίτη με κινητική αναπηρία ο οποίος εξαιτίας της μη δυνατότητας πρόσβασης στο κατάστρωμα πλοίου, ταξίδεψε στην πλατφόρμα στάθμευσης των οχημάτων».

«Στην Ελλάδα του 2018 κάποιοι συνάνθρωποί μας εξακολουθούν να παλεύουν για τα αυτονόητα. Η χώρα μας είναι αφιλόξενη για τους συμπολίτες μας γιατί οι πόλεις μας χτίστηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί σχεδιασμός για δομές που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, «αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις διαχρονικά είναι ότι οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας δεν είναι μία ειδική κατηγορία» και «δυνάμει όλοι οι πολίτες μπορεί να βρεθούν στη θέση τους για αυτό και απαιτείται μία στρατηγική σχεδιασμού πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Πατούλης ζητεί «να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα που μόνο ντροπή προκαλούν» τονίζοντας πως «είναι αδιανόητο να μην μπορεί να ταξιδέψει με αξιοπρέπεια ένας άνθρωπος με κινητική αναπηρία». «Πώς γίνεται να δόθηκε άδεια λειτουργίας σε ένα μεταφορικό μέσο που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες προσβάσεις; Ποιος έδωσε αυτή την άδεια και με ποιο σκεπτικό;» διερωτάται.

Θυμίζει τέλος ότι «η ΚΕΔΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να διαθέσει το 20% του ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς και από τις Περιφέρειες να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις πόλεις μας».

«Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πολίτες Β’ κατηγορίας» καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας πως «για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού παραμένει προτεραιότητα η διαρκής διεκδίκηση της κατοχύρωσης του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία για ισότητα και ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή».

Αν σου άρεσε κάνε