Βίτσας: Έχουμε ευθύνες μετά από την έξοδο από τα μνημόνια

Βίτσας: Έχουμε ευθύνες μετά από την έξοδο από τα μνημόνια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:53 Δημιουργία 23/08/18, 20:50

Ως μία πολύ σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των μνημονιακών προγραμμάτων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ικανή, όμως αυτή η έξοδος από τα μνημόνια βάζει μία σειρά ευθύνες».

Μιλώντας στο Epsilon, ο κ. Βίτσας ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Εκεί θα ακουστούν συγκεκριμένα πράγματα, όχι γενικότητες και αοριστίες. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιταχύνουμε τις παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας. Αιτήματα πάντοτε θα υπάρχουν. Έχει μεγάλη σημασία να ιεραρχείς πια αιτήματα ικανοποιούνται. Στόχος είναι να έχουμε μια χώρα που σε όλα τα επίπεδα θα προχωράει σε αναπτυξιακούς δρόμους και το καλό που θα βγάζει θα μπορεί να το μοιράζει δίκαια».

Αναφορικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Βίτσας τόνισε πως στην Ευρώπη «γίνεται μάχη» για ανακατανομή του βάρους».

Όπως είπε «η συμφωνία με τη Γερμανία έχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, το στοιχείο ότι η Γερμανία συντάσσεται σε αυτό που λέμε εμείς ότι είναι κρίση. Σε σχέση με το 2015 στο μεταναστευτικό υπάρχει μείωση 95%», ενώ τόνισε ότι «σε κανένα νησί από τα πέντε νησιά δεν θα δημιουργηθεί καινούριο ή επιπλέον hot spot».

«Με τον νόμο που ψηφίσαμε τον περασμένο Μάιο, η διαδικασία εξέτασης ασύλου επιδιώκουμε να φτάσει τους τρεις μήνες. Θα έχουμε και κινητές μονάδες που θα πηγαίνουν να συνδράμουν όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για αιτήσεις», πρόσθεσε.

Σχετικά με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συμφωνία η οποία λέει ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να σταματήσουν ή να μειωθούν οι ροές. Περίπου 2.100 άτομα έχουν επιστραφεί με βάση τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, και τονίζω ότι οι επιστροφές είναι διορθωτικός μηχανισμός. Σημειώνεται ότι 8.000 επιπλέον έχουν επιστρέψει με εθελοντικές επιστροφές, και παραπάνω από 20.000 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης κι έχουν πάει σε άλλες χώρες».

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει θέμα κυριαρχίας ούτε γκρίζες ζώνες, δεν το συζητάμε αυτό. Αν βρούμε τρόπους και μορφές, να μειώσουμε την ένταση, όλα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μας ενδιαφέρει μία ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, μια διαδικασία συνεργασίας με την Ελλάδα, χωρίς να μπαίνει καμία διαδικασία αναθεώρησης, σε σχέση με οποιοδήποτε ζήτημα κυριαρχίας. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια προβληματική κατάσταση, η οποία την έχει φέρει σε αντίθεση με αυτούς που ως χθες ή ακόμη και σήμερα είναι φυσικοί της σύμμαχοι, με αποτέλεσμα και η οικονομία της να έχει σοβαρά προβλήματα, αλλά και η στρατιωτική της μηχανή να έχει σοβαρά προβλήματα. Μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών με την Τουρκία είμαστε ένα βηματάκι καλύτερα. Πρέπει να οικοδομήσουμε πράγματα. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή ψάχνει κάπου να πιαστεί».

Αν σου άρεσε κάνε