Διπλωματικό μπρα ντε φερ Κοτζιά-Τσαβούσογλου για τους «8»

Διπλωματικό μπρα ντε φερ Κοτζιά-Τσαβούσογλου για τους «8»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:07 Δημιουργία 04/09/18, 14:02

Στη «σκιά» της υπόθεσης των «8» Τούρκων στρατιωτικών, που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας, εξακολουθούν να βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αποδεικνύεται από την αιχμή του Μελβούτ Τσαβούσογλου κατά την τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου κτηρίου του Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη.

«Εμείς δεν θα δίναμε καταφύγιο στη χώρα μας σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που τις συνδέει η γεωγραφία και η ιστορία. Εκπροσωπούμε δύο μεγάλους πολιτισμούς. Και οι δύο χώρες έχουν αμέτρητα πολιτιστικά μηνύματα. Οι γλώσσες μας μοιράζονται πάνω από 5.000 λέξεις. Αυτά φέρνουν κοντά τους λαούς μας. Από καιρού εις καιρόν δεν μπορούμε να τα βρούμε, οι σχέσεις μας περνούν ταραχώδεις μέρες. Δεν είναι μυστικό οι διαφορές μας, αλλά εμείς βλέπουμε τη συνεργασία και το διάλογο ως λύση και δεν θα επιτρέπαμε σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας», σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζι΄ς απάντησε: «Εμείς σταθήκαμε στο πλευρό της Τουρκίας στο πραξικόπημα».

Ο ίδιος επεσήμανε δε ότ παρά τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωσή τους

Σημειώνεται πως σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρχαν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης, ενώ όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ ερωτήθηκε αν πρόκειται για κάποια προγραμματισμένη άσκηση, δεν έδωσε απάντηση.

Στην τελετή είχαν προσκληθεί ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Σμύρνης, εκπρόσωποι του Προξενικού Σώματος στη Σμύρνη.

Τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου πραγματοποιούνται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η σύλληψη και η αυθαίρετη κράτηση των οποίων είχε αναστείλει επ’ αόριστον την τελετή η οποία επρόκειτο αρχικώς να πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου.

Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται στην προκυμαία της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.

Το νεοκλασικό κτήριο κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης. Το 1955 παραδόθηκαν τα κλειδιά από τον Νομάρχη Σμύρνης. Διεκόπη, κατά αυτόν τον τρόπο η δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της για τα Σεπτεμβριανά. Έκτοτε, το κτήριο Καπετανάκη στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων.

Αν σου άρεσε κάνε