Το ΝΑΤΟ «τραβάει το αυτί» της Ελλάδας για το Σκοπιανό

Το ΝΑΤΟ «τραβάει το αυτί» της Ελλάδας για το Σκοπιανό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:34 Δημιουργία 07/09/18, 21:15

Αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση της Ελλάδας για τη συμφωνία των Πρεσπών έστειλε την Παρασκευή ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, μια μέρα μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Νορβηγός αξιωματούχος δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή κοντά στις αρχές του 2019, η η αξιοπιστία της χώρας μας θα δεχθεί πλήγμα. «Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στις δύο χώρες γιατί είναι ουσιώδες για τη διεθνή αξιοπιστία όταν μια χώρα υπογράφει τη συμφωνία και η άλλη πλευρά την εφαρμόζει, τότε και τα δυο συμβαλλόμενα μέρη θα εφαρμόσουν τη συμφωνία, οτιδήποτε άλλο θα υπονομεύσει σοβαρά την εθνική αξιοπιστία οποιασδήποτε χώρας» ανέφερε.

«Πρώτα απ’όλα είμαι απολύτως βέβαιος ότι εάν υπάρξει θετική ψήφος –"ναι"- στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ θα την εφαρμόσουν, γιατί αυτό μού δήλωσαν σε όλες τις πολιτικές συναντήσεις που είχα στα Σκόπια. Φυσικά αυτό είναι μια δημοκρατική διαδικασία στις δύο χώρες, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία χώρα να κάνει κάτι που δεν θέλει» τόνισε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Επίσης πιστεύω ακράδαντα, επισήμανε, ότι (οι δυο χώρες) είναι δυνατόν να το κάνουν (εφαρμόσουν) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιαστεί, δηλαδή ότι μπορεί να συμβεί αυτό από την αρχή του επόμενου έτους.

Ερωτηθείς δε τι θα συμβεί αν μια νέα κυβέρνηση τύπου Γκρουέφσκι στην ΠΓΔΜ ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος, ο γγ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η αλλαγή στο σύνταγμα είναι ένα «πάρα πολύ περίπλοκο πράγμα, απαιτείται δημοψήφισμα και κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3».

«Δεν είναι τίποτα το νέο στις διεθνείς σχέσεις, τα κράτη υπογράφουν συμφωνίες βασισμένες σε ένα μίνιμουμ εμπιστοσύνης, και στην περίπτωση αυτή ισχύει και ο ίδιο και στις δύο πλευρές... Εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη δεν υπάρχει τρόπος να καταλήξεις σε οποιαδήποτε συμφωνία, ειδάλλως δεν μπορείς να έχεις κανενός είδους συνεργασία, κανενός είδους πρόοδο στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Αν αρχίσουμε να συζητούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, διαμήνυσε ο γγ. του ΝΑΤΟ, υπονομεύουμε όλη τη συνεργασία που είχαμε και έχουμε δει ότι αυτή η συνεργασία έχει οικοδομηθεί βήμα προς βήμα και έχει αποβεί επωφελής για την Ελλάδα, για το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων, και τώρα είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε ένα ακόμη βήμα, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή.

Αν σου άρεσε κάνε