Εκτός πραγματικότητας: Γιατί οι απαντήσεις Τσίπρα «μυρίζουν» πλήρη άγνοια

Εκτός πραγματικότητας: Γιατί οι απαντήσεις Τσίπρα «μυρίζουν» πλήρη άγνοια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:42 Δημιουργία 11/09/18, 08:21
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Επιδιώκοντας να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα σύγκρουσης με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός έριξε τον πήχη της παροχολογίας κατά τη φετινή ΔΕΘ. Ωστόσο, από τις απαντήσεις που ο ίδιος έδωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την περασμένη Κυριακή, έδειξε αφενός πως δεν μαθαίνει από τα λάθη του και αφετέρου πως βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, εμμένοντας σε ιδεολογικές αριστερές αγκυλώσεις.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να μην ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης για τη περίοδο μετά την έξοδο από τα προγράμματα, υποστηρίζοντας πως αυτό θα ισοδυναμούσε με «κεκαλυμμένο Μνημόνιο». (λες και ουσιαστικά δεν έχει ψηφίσει η κυβέρνηση 40 μνημόνιο, περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο κ.ά).

Όμως, με την υιοθέτηση της προληπτικής γραμμή οι αποδόσεις των ομολόγων θα ήταν πιο χαμηλές και οι τράπεζες θα συνέχιζαν να δανείζονται με πολύ μικρό κόστος από την ΕΚΤ.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, απέφυγε να προβλέψει, πότε η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές με καλό επιτόκιο, όπως ακριβώς εξάλλου όριζε ο βασικός στόχος των μνημονίων: η Ελλάδα μετά το τέλος των προγραμμάτων να βγει στις αγορές και να δανειστεί με λογικά επιτόκια.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η πορεία των επιτοκίων, αφού υπάρχει το δημοσιονομικό «μαξιλάρι», που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για 2,5 χρόνια, συνεπώς η έξοδος θα γίνει την «κατάλληλη στιγμή».

Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση διανοηθεί να πειράξει έστω κι ένα ευρώ από το «δημοσιονομικό μαξιλάρι», η τιμωρία των αγορών θα είναι πολύ σκληρή.

Δεν καταλαβαίνει προφανώς πώς λειτουργούν οι αγορές, δηλώνοντας ότι οι αναταράξεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες και τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί από αυτές.

Δεν έχει καταλάβει ακόμη πώς οι αγορές βλέπουν την Ελλάδα ευάλωτη μπροστά σε διεθνείς «κλυδωνισμούς», αυξάνοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας μας και βγάζοντας κεφάλαια από το ελληνικό χρηματιστήριο. Κάτι αντίστοιχο, όμως, δεν συμβαίνει π.χ στην Πορτογαλία, η οποία και αυτή έχει βγει από μνημόνιο.

Το ασφαλιστικό

Αλλά και στις στρατηγικές που ακολουθούν οι σύγχρονες δυτικές οικονομίες ως προς την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος, η κυβέρνηση κλείνει τα… μάτια και μάλιστα κατηγορεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τις συντάξεις ως σχέδιο… Πινοσέτ!.

Προς ενημέρωση του κ. Τσίπρα, όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν και ιδιωτικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τα λιγότερα κεφάλαια σε τέτοιο σύστημα.

Κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι η Σουηδία στις αρχές της δεκαετίες του 1990 αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα με το ασφαλιστικό και το έλυσε, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο, όπως αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εδώ στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να… πείσει τους δανειστές ότι η περικοπή των συντάξεων στους «παλιούς», δεν έχει νόημα, αφού «οι περισσότεροι είναι πάνω από 70 ετών... οπότε θα λύσει το ζήτημα ο χρόνος...». Θαυμάστε επιχειρηματολογία!

Αν σου άρεσε κάνε