Σε θέσεις μάχης... για όνομα και Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ - Ψήφο κατά συνείδηση ζητεί η αντιπολίτευση

Σε θέσεις μάχης... για όνομα και Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ - Ψήφο κατά συνείδηση ζητεί η αντιπολίτευση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:39 Δημιουργία 12/09/18, 08:44

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Ιουνίου, ενώ στην Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ανακατεύουν την εκλογική τράπουλα.

Τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν επικράτηση του «ναι», το VMRO-DPMNE καλεί τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί για την περιλάλητη συμφωνία των Πρεσπών.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη συμφωνία, καθώς μέσω αυτής δεν αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας, αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ αμφισβητείται και η εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας.

Ο ίδιος εξαπέλυσε, μάλιστα, σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο σημείωσε ότι τον τελικό λόγο για τα εθνικά θέματα πρέπει να τον έχει ο λαός της χώρας.

Σημειώνεται πως εντός του κόμματος είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση, που πρέπει να τηρηθεί ως προς το δημοψήφισμα. Η εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος προέτρεπε σε αποχή, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες.

Υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και ο αλβανικός παράγοντας στην πΓΔΜ.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το αποτέλεσμα.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην πΓΔΜ, έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και την Ελλάδα;».

Αν σου άρεσε κάνε