Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: Το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές

Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: Το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:09 Δημιουργία 13/09/18, 14:08

Το επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ «θα είναι επιτυχές», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία των Πρεσπών «θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές».

Ο Ζάεφ έκανε λόγο για «ιστορικών διαστάσεων» δημοψήφισμα. «Είναι ένα δημοψήφισμα για το μέλλον, ένα δημοψήφισμα για τη δεύτερη ανεξαρτησία της χώρας μου» είπε, εκφράζοντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ε.Κ. την ευγνωμοσύνη του για την «ιστορική δυνατότητα», που – όπως είπε - δίνεται στη χώρα του «να ολοκληρώσει την πορεία της προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», αλλά και τις ευχαριστίες του προς τα μέλη και τους αξιωματούχους της Ε.Ε. για την «υποστήριξη» που έλαβε η κυβέρνησή του εν όψει του δημοψηφίσματος.

«Είμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στην πορεία προς μία ιστορική πρόκληση» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί «το επόμενο βήμα ώστε να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και να ολοκληρώσει τα εκκρεμή κεφάλαια διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.».

Υποστήριξε ακόμη πως η πλειονότητα των Σκοπιανών «νιώθουν Ευρωπαίοι» και «επιθυμούν διακαώς» την ένταξη στην Ε.Ε. «Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου» ανέφερε, ενώ υπογράμμισε τη «μεγάλη συναίνεση» που υπάρχει στην χώρα του σε ό,τι αφορά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Τόνισε επιπλέον ότι «η ενίσχυση της Ε.Ε. θα πρέπει να συμβαδίζει με την ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων» και χαρακτήρισε «γεωστρατηγική επένδυση για την Ε.Ε.» την ενίσχυση των Βαλκανίων, ενώ παραπέμποντας στο μεταναστευτικό σημείωσε πως η ΠΓΔΜ έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι «αξιόπιστος εταίρος».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε «εξαιρετικό υπόδειγμα διμερούς συνεργασίας» τη συμφωνία τον Πρεσπών, η οποία – όπως είπε –είναι προς όφελος και των δύο κρατών. Σημείωσε πάντως ότι ήταν μία «συμβιβαστική συμφωνία» ώστε «να φύγουμε από ένα προβληματικό status quo, να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον».

Αν σου άρεσε κάνε