Με το «γαλάζιο» σχέδιο για την ανάπτυξη ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Με το «γαλάζιο» σχέδιο για την ανάπτυξη ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:12 Δημιουργία 14/09/18, 11:08
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το στόχο της πολιτικής αξιοπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, με βάση το οποίο η χώρα θα βγει από την κρίση.

Μετά τις προγραμματισμένες επαφές του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΝΔ θα περιοδεύσει στα περίπτερα της ΔΕΘ και το βράδυ θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς.

Η ομιλία που θα απευθύνει, θα περιλαμβάνει σειρά δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και θεσμικών αλλαγών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει την πεποίθηση ότι η χώρα έχει ανάγκη από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς, που δεν αφορούν απαραίτητα την οικονομία.

Τέτοιοι τομείς είναι η Παιδεία, η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η Υγεία, η θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και η δημιουργία του αισθήματος ασφάλειας για τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση σε αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις και θα εξηγήσει ότι εάν αυτές γίνουν τώρα, δεν αποκλείεται μία ανάλογη κρίση με αυτή που αντιμετωπίζει η χώρα, να πλήξει και τις επόμενες γενιές.

Ως προς τα δημοσιονομικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικεντρώσει την ομιλία του στην ανάγκη ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων από τα φορολογικά βάρη, εκτιμώντας ότι αυτό είναι το κλειδί για να τονωθεί η απασχόληση , να αυξηθεί η ζήτηση και να αναπτυχθεί άμεσα η πραγματική οικονομία.

Οι επιμέρους φόροι που ο ίδιος θα δεσμευτεί ότι θα μειώσει σταδιακά, είναι:

  1. Φορολογικοί συντελεστές
  2. ΕΝΦΙΑ
  3. Ασφαλιστικές εισφορές

Παράλληλα, θα εξαγγείλει κίνητρα για τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων στη χώρα, για την πρόσληψη νέων εργαζομένων (μόνιμες θέσεις εργασίας), καθώς και για την προσέλκυση Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει εξαιτίας της κρίσης.

Ειδικό κεφάλαιο στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα αποτελέσει η δημόσια διοίκηση. Θα επαναλάβει ότι ο εκσυγχρονισμός της, που είναι αναγκαίος, δεν σημαίνει απολύσεις υπαλλήλων, αλλά αξιολόγηση και ορθότερη κατανομή του προσωπικού.

Θα φέρει ως παράδειγμα την αλληλο- επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων του Δημοσίου, την απουσία υπαλλήλων σε κρίσιμες - εθνικά - περιοχές της χώρας με την ταυτόχρονη υπερπληθώρα στο κέντρο, την απουσία ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε σημαντικές υποδομές και τέλος, τη γραφειοκρατία που εξακολουθεί να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την εξυπηρέτηση των πολιτών .

Αναφορικά με την ομιλία του το ερχόμενο Σάββατο, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναμένεται να αναλωθεί σε επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά θα αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην παρουσίαση του δικού του σχεδίου.

Την επόμενη μέρα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τα εθνικά θέματα και για τα οικονομικά.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ίδιος θα ανοίξει για πρώτη φορά το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθιστώντας σαφές ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο, πριν από τις επόμενες εκλογές, έτσι ώστε να μην υπάρξουν νέα παιχνίδια με τους θεσμούς το 2020.

Αν σου άρεσε κάνε