Ρήγας: Θα αποφύγουμε την περικοπή των συντάξεων

Ρήγας: Θα αποφύγουμε την περικοπή των συντάξεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:43 Δημιουργία 14/09/18, 19:30

Την εκτίμηση ότι δεν θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας.

Παράλληλα, τόνισε πως εφόσον η κυβέρνηση πιάνει τους στόχους «νομίζω ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε αυτό το μέτρο, το οποίο είναι αχρείαστο, αντιαναπτυξιακό αλλά και μη διαρθρωτικό».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 9,89» και ερωτηθείς γιατί νομοθετήθηκε πριν δύο χρόνια η περικοπή των συντάξεων, ο κ. Ρήγας επεσήμανε πως «ήταν μια διαπραγμάτευση που περιείχε ένα στοιχείο, το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν μπορούσε να δεχθεί τις δικές μας προβλέψεις για την οικονομία της χώρας. Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για την ελληνική προσέγγιση αποδείχθηκε ότι εμείς είχαμε δίκιο. Στα συμφωνηθέντα είναι το 3,5% πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να πετυχαίνουμε για να εκπληρώνουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις. Η διαφορά είναι ότι, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, η επιλογή των μέσων για την επίτευξη των στόχων ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πώς ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 ζητούσε εκλογές και τώρα καταγγέλλει τη ΝΔ που κάνει το ίδιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως «δεν είναι το ίδιο».

«Εκείνη την περίοδο η όλη κατάσταση ήταν εθνικά επιζήμια, καθώς οι τότε κυβερνήσεις είχαν οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Όταν αναλάβαμε τη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 τα ταμεία ήταν ελλειμματικά. Σήμερα δεν ισχύουν οι ίδιες συνθήκες και προφανώς δεν συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι. Είναι εθνικά επιζήμιο και επικίνδυνο αυτό που κάνει η ΝΔ εδώ και καιρό και είναι σφόδρα μικροκομματικό. Πρόσωπα που δεν ανήκουν στον χώρο μας, άνθρωποι που κινούνται στον χώρο της αγοράς, όπως είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, έχουν αναγνωρίσει την επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια και έχουν δημόσια υποστηρίξει ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές. Οι άνθρωποι της αγοράς αντιλαμβάνονται την κατάσταση, δεν χρειάζεται να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για το μοντέλο που προτείνει η ΝΔ για το ασφαλιστικό, ο κ. Ρήγας ανέφερε πως η αξιωματική αντιπολίτευση «προκρίνει το κεφαλοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα, εκθειάζοντας μάλιστα την εφαρμογή του στη Χιλή από τον δικτάτορα Πινοσέτ».

Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα λειτουργεί στη λογική ότι οι εισφορές τοποθετούνται με ατομικό τρόπο, επενδύονται σε πραγματικό χρόνο και αποδίδονται στον ασφαλισμένο κατά τη συνταξιοδότησή του» υπογράμμισε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο είναι βαθιά κοινωνικό, το σύστημα που ισχύει σε όλα τα κράτη που έχουν κοινωνική αντίληψη, είναι το αναδιανεμητικό, δηλαδή οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων αξιοποιούνται για την καταβολή των σημερινών συντάξεων».

«Εφόσον εφαρμοστεί η πρόταση της ΝΔ, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό για 1,5 περίπου εκατομμύριο ανθρώπους. Τι λέει για αυτούς η ΝΔ, να τους πετάξουμε στον Καιάδα; Πρόκειται για αντίληψη που πράγματι συμβαδίζει με το καθεστώς Πινοσέτ», τόνισε ο ΑΝΥΕΘΑ.

Αν σου άρεσε κάνε