Μητσοτάκης: Εκλογές το συντομότερο - «Όχι» σε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και σε απλή αναλογική

Μητσοτάκης: Εκλογές το συντομότερο - «Όχι» σε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και σε απλή αναλογική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:17 Δημιουργία 16/09/18, 13:18

Βροντερό «όχι» στο ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός μεγάλου συνασπισμού την επομένη της κάλπης είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αφενός τονίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου χαρακτηρίζοντας «καταστροφή», την πιθανότητα δεύτερων εκλογών με απλή αναλογική.

Τονίζοντας πως ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει πριν την προεδρική εκλογή, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε χαρακτηριστικά:«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω σε μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιδιώξω το καλύτερο αποτέλεσμα. Και αυτοδύναμος θα επιδιώξω ευρύτερες συγκλίσεις. Σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική».

«Την επόμενη ημέρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρχει κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Στο «μέτωπο» της Οικονομίας, Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τους έξι βασικούς στόχους του κυβερνητικού προγράμματός του, όπως τους παρουσίασε κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Βελλίδειο. Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευσή του περί μείωσης της φορολογίας και των εισφορών, χαρακτηρίζοντάς την ως «αδιαπραγμάτευτη» κι εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον αφανισμό της μεσαίας τάξης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις και δηλώνοντας ανήσυχος για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί, δυσκολεύοντας το στοίχημα της εξόδου της χώρας στις αγορές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε τα «πυρά» στους κκ. Τσίπρα και Καμμένο περί «λαϊκισμού» και «τζάμπα μάγκας», επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αναφορικά με την επόμενη μέρα της κάλπης, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα λάβει την αυτοδυναμία και κάνοντας λόγο για «καταστροφή», αν πάμε σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική.

Ο στόχος της αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού

«Εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός πρώτη προτεραιότητα θα είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και θα κάνω ότι χρειάζεται για να γίνει αυτό πράξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Εάν αυτό δεν γίνει όταν τελειώσει το μαξιλάρι ρευστότητας η χώρα θα είναι απόλυτα εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών. Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, προψηφισμένα μέτρα και αυστηρό καθεστώς επιτροπείας. Αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο», τόνισε ο ίδιος.

«Στις 21 Αυγούστου τελείωσε η τρίτη σύμβαση χρηματοδότησης για να αποκατασταθεί η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές. Σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών», σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «ο κ. Τσίπρας είπε οτι δεν τον νοιάζει. Τεράστιο σφάλμα».

«Ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχεια με επιδόματα, ενώ εμείς μειώνουμε φόρους κι συμμαζεύουμε το κράτος. Βάζουμε φιλόδοξους στόχους: ανάπτυξη 4% και 700 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ έως το 2021

Σχετικά με όσα ανέφερε από το Βελλίδειο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τη μεταφορά είσπραξης στους δήμους ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποια από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ταυτίζονται με κάποια του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Μέτρα που ο κ. Τσίπρας αντιγράφει από εμάς δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε. Εμείς έχουμε πει για τον ΕΝΦΙΑ ότι θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση κατά 30%. Το ίδιο λέει τώρα και ο κ. Τσίπρας. Εμείς όμως θέλουμε το όφελος να το καρπωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες κυρίως η μεσαία τάξη. Ακόμα και στα μέτρα στα οποία υπάρχει φαινομενικά μια συμφωνία υπάρχει διαφορετική αντίληψη».

«Θα ψηφίσουμε μόνο τα μέτρα που αντέγραψε ο Τσίπρας»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το επίμαχο ζήτημα των μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα μενού μέτρων για τα οποία συμφώνησε με τους δανειστές μόνο την κοστολόγηση. Κρατήστε λοιπόν, μικρό καλάθι».

Και ο ίδιος συμπλήρωσε: «θα ψηφίσουμε μόνο τα μέτρα που αντέγραψε από εμάς ο κ. Τσίπρας. Δεν έχουμε λόγο να μην το κάνουμε».

Συντάξεις: «Η ψήφιση του μέτρου είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης»

Εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης για το μέτρο των περικοπών των συντάξεων και τα επικοινωνιακά παιχνίδια της περί «ακύρωσής» του, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως «εμείς καταθέσαμε τροπολογία για να πάρει πίσω το μέτρο αυτό, αλλά για να εκθέσουμε αυτή τη διγλωσσία. Η ψήφισή του είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Μακάρι να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής συντάξεων. Το ίδιο ισχύει και για το αφορολόγητο».

Νέο «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Ανεβάζοντας τους τόνους όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει, στρέφοντας τα «πυρά» κατά του Πάνου Καμμένου, τον οποίο χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκας».

«Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος τους εξαπάτησε και ποιος συνεχίζει να ψεύδεται. Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος, ο οποίος λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αυτή αλλά παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση που θα την φέρει για ψήφιση. Είπα στους Έλληνες πολίτες πολύ ειλικρινά ότι η συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αυτή και δεν θα την κυρώσει την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, σημείωσε ότι «από τη στιγμή που η συμφωνία όμως κυρώνεται, το θέμα για το ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Παράγει έννομα αποτελέσματα που θα είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε».

«Στο ΕΛΚ τη στάση μας και μίλησα για συμφωνία που βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης και εξήγησα γιατί δεν έπρεπε ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Μέσα από την ψήφο του ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα και για την συμφωνία», δήλωσε.

ΟΑΣΘ: «Ζήτημα κατεπείγουσας προτεραιότητας»

Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΑΣΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι τραγική. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι όπως έγινε η κρατικοποίηση θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε. Και δεν αποκλείεται το σύστημα αυτό να καταρρεύσει τους επόμενους μήνες. Αυτή τη στιγμή χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως και τα ΚΤΕΛ, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει λύση. Είναι θέμα κατεπείγουσας προτεραιότητας για μένα».

«Αδιαπραγμάτευτη η μείωση των φόρων», τα λάθη των θεσμών

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως οι θεσμοί συμφώνησαν σε λάθος μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Συμφώνησαν σε πολιτική υπερπλεονασμάτων που στέρησαν πόρους από τη μεσαία τάξη.

Τόνισε πως είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η μείωση φόρων και εισφορών. «Για να κερδίσουμε την αξιοπιστία Θεσμών και Αγορών πρέπει να είμαστε συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Οι Θεσμοί στρουθοκαμήλισαν σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις που ξήλωσε η Κυβέρνηση», τόνισε.

«Παρουσίασα ένα σχέδιο και προέταξα στρατηγικούς στόχους, στόχους συμπόρευσης δυνάμεων που δεν εντάσσονται μόνο στη Ν.Δ. Δεν αποδέχομαι κοινωνία που η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω. Δεν υπάρχει καμία αίσθηση προόδου για αυτήν. Να δούμε τελικά τι είναι προοδευτικό»,

Η Συνταγματική Αναθεώρηση

«Η ΝΔ δεν θα συναινέσει αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα. Αν υπάρξει κοινός τόπος για τολμηρή αναθεώρηση «εδώ είμαστε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η τραγωδία στο Μάτι

«Η κυβέρνηση έδειξε κυνισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ή δεν γνώριζε για τους νεκρούς;», αναρωτήθηκε ο ίδιος αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι.

Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας. «Δεν έχουμε άλλοθι να μην είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε φυσικές καταστροφές», τόνισε και επιτέθηκε στον Π. Πολάκη, λέγοντας ότι είναι «φασιστικό» ότι έβγαλε στο διαδίκτυο την διεύθυνση του καθηγητή Συνολάκη.

«Άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά

«Πρόθεσή μου είναι βάλω πρόσωπα της κεντροαριστεράς στην κυβέρνηση. Θα δείτε και στα ψηφοδέλτια τέτοια ανοίγματα και θα είναι στο χέρι των ψηφοφόρων να επιλέξουν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα στηρίξουμε συγκεκριμένα πρόσωπα στις περιφερειακές εκλογές»

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς, γιατί η περιφέρεια είναι κρίσιμος βραχίονας για την υλοποίηση της πολιτικής μας, μπορεί να είναι και πρόσωπα εκτός της ΝΔ. Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους».

Όσο για τις ευρωεκλογές, ο ίδιος τόνισε ότι «επιμένει στην απευθείας εκλογή των αιρετών από τον λαό, άρα για δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής ως προς τον σταυρό».

«Ντροπιαστικές οι συνθήκες στη Μόρια»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του κ. Μητσοτάκη όσον αφορά την «καυτή πατάτα» του προσφυγικού, αναφερόμενος στις «ντροπιαστικές», όπως τις χαρακτήρισε, συνθήκες διαβίωσης στο hot spot της Μόριας. Έκανε λόγο για ασφάλεια των συνόρων, χαιρετίζοντας τη σχετική πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προανήγγειλε απλοποίηση της διαδικασίας παροχής ασύλου σε δύο από τέσσερα στάδια και υπογράμμισε πως θα διερευνήσει, το που διοχετεύθηκαν τα κονδύλια, που δόθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Μόρια, είναι ντροπή, απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για τους πρόσφυγες, ειδικά όταν έχουν έρθει στη χώρα τόσα χρήματα και φτάνει ο ΟΗΕ στο σημείο να λέει ότι δεν υπάρχουν ούτε στην Αφρική κέντρα μεταναστών σε αυτή την κατάσταση. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση που κλείνει τα μάτια σε αυτή τη ντροπιαστική εικόνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε πει ότι θα αλλάξουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα την απλοποιήσουμε, μέχρι να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, δεν θα χρειάζονται τέσσερα στάδια», είπε.

Δεσμεύτηκε ότι θα «ψάξει τι έγιναν τα κονδύλια», κάνοντας λόγο για διασπάθιση πόρων στο προσφυγικό.

Αν σου άρεσε κάνε