Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του «αύριο» και της ανάπτυξης ή του «χθες» και του κομματικού κράτους;

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του «αύριο» και της ανάπτυξης ή του «χθες» και του κομματικού κράτους;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:01 Δημιουργία 17/09/18, 07:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τα διλήμματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις επικείμενες εθνικές εκλογές, περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διπλή πολιτική παρέμβαση, που έκανε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Αφότου παρουσίασε το δικό του σχέδιο για μια Ελλάδα ασφαλή και ευημερούσα, χωρίς υπέρογκους φόρους για τους πολίτες, αλλά με ίσες ευκαιρίες για όλους, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ του «χθες» και του «αύριο», της ανάπτυξης μέσα από νέες δουλειές και της πολιτικής των επιδομάτων, του κομματικού κράτους και της προβληματικής δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε, ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις εκλογές, τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, στοιχεία που σε συνδυασμό με την προσέλκυση επενδύσεων, θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της τόνωσης της πραγματικής οικονομίας.

Προανήγγειλε σκληρή μάχη για τη μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων, στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και απέρριψε για μία ακόμη φορά τις αιτιάσεις των κκ. Τσίπρα και Καμμένου περί δήθεν απολύσεων στο Δημόσιο, σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει στην αναμέτρηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε συγκεκριμένα με αριθμούς, όταν κλήθηκε να περιγράψει με σαφήνεια τους στόχους του: έκανε λόγο για ανάπτυξη 4% και για δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας εντός της επόμενης 5ετίας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στις πολιτικές παρεμβάσεις του αποτέλεσαν τα θέματα της ασφάλειας και - φυσικά- το Σκοπιανό. Για το πρώτο, δεσμεύτηκε για την άμεση κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και διερωτήθηκε, εάν είναι πράγματι προοδευτικό, να επιτρέπεται σε δήθεν αντεξουσιαστές να καταστρέφουν δημόσια κτίρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι ο καταδικασθείς για τρομοκρατικές ενέργειες Κουφοντίνας, δεν θα βγαίνει, όποτε ο ίδιος θέλει από τις φυλακές.

Για το Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τώρα ούτε μετά από τις εκλογές την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα» τον κ. Καμμένο και προειδοποίησε ότι εάν η συμφωνία κυρωθεί από αυτή την Βουλή, τότε ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα είναι πλέον ορθάνοιχτος, επισημαίνοντας πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η ανατροπή της κατάστασης.

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, τα μηνύματα που εξέπεμψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς πολλές κατευθύνσεις ήταν, επίσης, σαφή. Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία, πριν από την ένταξη των διαδικασιών ανάδειξης νέου προέδρου την άνοιξη του 2020, ενώ απευθυνόμενος προφανώς προς τη Φώφη Γεννηματά τόνισε πως είναι αδιανόητο η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική μετά την επικείμενη αναμέτρηση.

Τόνισε ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, που θα γίνουν το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2019, όπως ο ίδιος είπε, ενώ απέρριψε την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως ως πρωθυπουργός η πρώτη κίνηση που θα κάνει, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που ψήφισε ο κ. Τσίπρας.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνησή του (ακόμη κι αν η ΝΔ λάβει την αυτοδυναμία) προσώπων, που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, ενώ παρέπεμψε στις εκλογικές λίστες του κόμματός του, όταν ρωτήθηκε για το άνοιγμα που θα κάνει στον χώρο του κέντρου.

Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει συγκεκριμένες υποψηφιότητες , δίχως όμως να δώσει ονόματα σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε αυτή τη διπλή πολιτική παρέμβαση, έχοντας στο πλευρό του τους δυο πρώην πρωθυπουργούς κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, οι οποίοι με δηλώσεις τους αργά το βράδυ του Σαββάτου διέψευσαν όλα τα δημοσιεύματα περί δήθεν απόστασης που τους χωρίζει με την ηγεσία της ΝΔ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καραμανλής προέβη στη δήλωση για την ανάγκη εκλογικής επικράτησης της ΝΔ, ένα 24ωρο μετά από επίμαχο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «πολλοί (στη ΝΔ προφανώς ) θα φοβηθούν, εάν ο πρώην πρωθυπουργός ανοίξει το στόμα του».

Αν σου άρεσε κάνε