Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταγγέλλουν εμπλοκή Μόσχας - Ζάεφ: «Η Ρωσία είναι φίλη»

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταγγέλλουν εμπλοκή Μόσχας - Ζάεφ: «Η Ρωσία είναι φίλη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:13 Δημιουργία 17/09/18, 15:08

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει το θερμόμετρο στη διεθνή σκηνή ενόψει του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών. ΝΑΤΟ και ΗΠΑ κρούουν «καμπανάκι» για ρωσική εμπλοκή, δηλώνοντας ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη σχετική διαδικασία της 30ης Σεπτεμβρίου.

Για ρωσική ανάμειξη Ρωσική μεταξύ άλλων μέσω διασποράς παραπληροφόρησης έκανε λόγο σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις.

Ειδικότερα, ο Μάτις, ο οποίος έφτασε σήμερα στην πΓΔΜ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «απλώς κοιτάζουμε πώς διαμορφώνουν το δικό τους μέλλον… όχι να διαμορφώνεται από κάποιον άλλον». «Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει αυτό που προσπάθησε να κάνει σε τόσες άλλες χώρες», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας.

Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος θα παραμείνει στα Σκόπια για λίγες μόνον ώρες, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας της πΓΔΜ, καθώς και με τον πρόεδρο Τζόρτζε Ιβανόφ, ο οποίος αντιτίθεται στη συμφωνία.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει πως φιλορωσικές ομάδες δρουν, προκειμένου να υπονομεύσουν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, με τη Μόσχα να προσπαθεί να εξαγοράσει μεμονωμένα άτομα και να διαδώσει παραπληροφόρηση.

«Αναμφίβολα έχουν μεταφέρει χρήματα και επίσης πραγματοποιούν ευρύτερες εκστρατείες επιρροής», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας πως δεν είναι σαφές το πόσο αποτελεσματικές είναι οι ρωσικές προσπάθειες.

Επίθεση και από Στόλτενμπεργκ

Την ίδια ώρα, κινούμενος σε ανάλογο μήκος κύματος, και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εξαπέλυσε επίθεση στη Ρωσία για προσπάθεια ανάμειξης στη διαδικασία δημοψηφίσματος των Σκοπίων.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μπλοκάρει την πορεία της Μακεδονίας προς το ΝΑΤΟ, όπως συνέβη και στο Μαυροβούνιο, όπου είδαμε την περίπτωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Ιδρυμα Heritage.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου η Ρωσία προσπαθεί να αναμιχθεί στις πολιτικές διαδικασίες ξένων κρατών του ΝΑΤΟ.

Ζάεφ: «Η Ρωσία είναι φίλη»

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζαέφ δεν συμμερίζεται τις σχετικές καταγγελίες και απαντά: «η Ρωσία είναι φίλη μας».

«Δεν έχω κανένα στοιχείο-ένδειξη για ρωσική ανάμειξη», απάντησε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «φίλη της Μακεδονίας» της Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι η Μόσχα, «δεν έχει κάτι εναντίον της ενσωμάτωσής μας στην ΕΕ, είναι ωστόσο αντίθετη στη εισδοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ανοιχτά».

«Εμείς προσπαθούμε να (τους) εξηγήσουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την πλήρη εισδοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλες τις χώρες όπως και με την Ρωσία», συμπλήρωσε ο Ζάεφ.

Αν σου άρεσε κάνε