Τριτοκοσμικές συνθήκες στο hot spot της Μόριας - Η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά στα «καμπανάκια»

Τριτοκοσμικές συνθήκες στο hot spot της Μόριας - Η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά στα «καμπανάκια»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:37 Δημιουργία 18/09/18, 10:32

Τριτοκοσμικές καταστάσεις επικρατούν στο hot spot της Μόριας, τη στιγμή που ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, που διαμένουν στη Λέσβο, έχει εκτοξευτεί στους 11.000, με την πολιτική ηγεσία του τόπου να κλείνει τα μάτια στις εικόνες ντροπής, που κάνουν το γύρο του κόσμου, απεικονίζοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης κάτω από τις οποίες ζουν τα προσφυγόπουλα, ενώ την ίδια ώρα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κρούει «καμπανάκι» για τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, έχοντας δώσει τελεσίγραφο κάποιων ημερών στο αρμόδιο υπουργείο, για να λάβει μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων, σεβόμενο και τους κατοίκους του νησιού, που δεν έχουν άλλες αντοχές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μάλιστα, μόνο το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή συνολικά 615 άτομα έφτασαν στη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη Λέσβο διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, 11.053 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς 8.912 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας σε υποδομές στέγασης για 3.100 άτομα, 1.185 διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι σε άλλες μικρότερες δομές.

Ωστόσο, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, προχωρώντας απλώς σε... διαπιστώσεις. «Η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή», παραδέχτηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, δίχως ωστόσο να κάνει λόγο για λύσεις. «Το πράγμα όσον αφορά τη Λέσβο κι όλα τα νησιά είναι ότι εξαρτόμαστε από τις ροές», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Ιούνιο μέχρι και τη Δευτέρα είχαν φύγει 3.600 άνθρωποι από το ΚΥΤ της Μόριας, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700. «Άρα, αυτή τη στιγμή, από τους 8.500 ανθρώπους που είναι στο ΚΥΤ της Μόριας, το 70% είναι τρεις μήνες στη Λέσβο».

Οι προτάσεις Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, η ασφυκτική κατάσταση στη Μόρια έχει ξεσηκώσει πολιτικές «θύελλες». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά την «καυτή πατάτα» του προσφυγικού, όπως ο ίδιος την παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ .

Αναφερόμενος στις «ντροπιαστικές», όπως τις χαρακτήρισε, συνθήκες διαβίωσης στο hot spot της Μόριας, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ασφάλεια των συνόρων, χαιρετίζοντας τη σχετική πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προανήγγειλε απλοποίηση της διαδικασίας παροχής ασύλου σε δύο από τέσσερα στάδια και υπογράμμισε πως θα διερευνήσει, το που διοχετεύθηκαν τα κονδύλια, που δόθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Μόρια, είναι ντροπή, απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για τους πρόσφυγες, ειδικά όταν έχουν έρθει στη χώρα τόσα χρήματα και φτάνει ο ΟΗΕ στο σημείο να λέει ότι δεν υπάρχουν ούτε στην Αφρική κέντρα μεταναστών σε αυτή την κατάσταση. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση που κλείνει τα μάτια σε αυτή τη ντροπιαστική εικόνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε πει ότι θα αλλάξουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα την απλοποιήσουμε, μέχρι να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, δεν θα χρειάζονται τέσσερα στάδια», είπε.

Δεσμεύτηκε ότι θα «ψάξει τι έγιναν τα κονδύλια», κάνοντας λόγο για διασπάθιση πόρων στο προσφυγικό.

SOS από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Στο μεταξύ, «SOS» για τις ανθρώπινες ψυχές που ζουν στη Μόρια εκπέμπουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση με ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας ότι ο καταυλισμός της Μόριας, στην Λέσβο, «βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς ανάγκης, όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες».

Τέλος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι «το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Αν σου άρεσε κάνε