ΝΔ: Τα σενάρια για το χρόνο των εκλογών με «φόντο» το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

ΝΔ: Τα σενάρια για το χρόνο των εκλογών με «φόντο» το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:39 Δημιουργία 18/09/18, 12:31
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στις... κάλπες που θα στηθούν στις 30 του μηνός στην ΠΓΔΜ, προκειμένου οι γείτονες να αποφασίσουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών, βρίσκεται η εγχώρια πολιτική σκηνή.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, που οι εξελίξεις εξαρτώνται από την έκβαση μίας αναμέτρησης σε ξένο κράτος.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι εάν η συμφωνία τω Πρεσπών επικυρωθεί από το λαό των Σκοπίων, τότε οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα θα «τρέξουν« με γοργούς ρυθμούς, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ θα επιδιώξει να επιταχύνει τις συνταγματικές αλλαγές και να εκμεταλλευτεί τη θετική για τον ίδιο συγκυρία.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «γαλάζιων» στελεχών, σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό ο Πάνος Καμμένος να κληθεί γρηγορότερα να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, που σημαίνει πως η κυβέρνηση ενδεχομένως και να μην κατορθώσει να παραμείνει στην εξουσία έως τον ερχόμενο Μάϊο, όπως επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας.

Χθες, πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι θα αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, πριν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, περιορίζοντας έτσι τα χρονικά περιθώρια, που θέλει να εξαντλήσει ο πρωθυπουργός.

Εάν αυτό πράγματι συμβεί, τότε ο κ. Τσίπρας είτε θα προσφύγει άμεσα σε πρόωρες εκλογές δίχως να αποπειραθεί να κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή, πετώντας το «μπαλάκι» στην επόμενη κυβέρνηση, είτε ο ίδιος θα αναζητήσει στηρίγματα στους ανεξάρτητους βουλευτές και σε κάποιους από το Ποτάμι, οι οποίοι βλέπουν θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε κάθε περίπτωση, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση είναι «ετοιμόρροπη» και οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Για το λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να παρουσιάσει έγκαιρα το κυβερνητικό πρόγραμμά του, ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μία φορά πως η ΝΔ δεν προτίθεται να επικυρώσει τη συμφωνία είτε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είτε εάν το ζήτημα παραπεμφθεί στην επόμενη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει για το χρόνο των εκλογών αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Στελέχη της Πειραιώς τονίζουν ότι η αναμέτρηση δεν θα μεταφερθεί για μετά το Μάϊο, ενώ δεν είναι λίγοι οι «γαλάζιοι» παράγοντες που επισημαίνουν ότι καθώς ο πρωθυπουργός θα θελήσει να παίξει το «χαρτί» του εκλογικού αιφνιδιασμού, ο ίδιος δεν θα περιμένει να τον «ρίξει» ο κ. Καμμένος, οπότε θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία νωρίτερα.

Πάντως, οι εκλογικές λίστες της ΝΔ είναι έτοιμες στο μεγαλύτερο μέρος τους. Υποψήφια θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των νυν βουλευτών, ενώ σημαντικές αλλαγές θα σημειωθούν σε επίπεδο πολιτευτών. Αυτή την ώρα «τρέχουν» και οι διαδικασίες για τις υποψηφιότητες σε Δήμους και Περιφέρειες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν «κλειδώσει» μέχρι το τέλος του έτους.

Αν σου άρεσε κάνε