Σκληραίνει το πολιτικό «ροκ»: Πώς η ΝΔ έφτασε στο εμπάργκο κατά της ΕΡΤ

Σκληραίνει το πολιτικό «ροκ»: Πώς η ΝΔ έφτασε στο εμπάργκο κατά της ΕΡΤ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:15 Δημιουργία 19/09/18, 07:10
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

TAGS

Το εμπάργκο της ΝΔ στην κρατική τηλεόραση, κίνηση την οποία πρώτη φορά κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά τον κλάδο των ΜΜΕ, επιβεβαιώνει το κλίμα πόλωσης, που επικρατεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή κατά τη διάρκεια της άτυπης προεκλογικής περιόδου.

Η απόφαση που ελήφθη μετά τα υβριστικά σχόλια δημοσιογράφου-σχολιαστή της ΕΡΤ κατά του προέδρου της ΝΔ, ήταν μονόδρομος, σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι θυμίζουν ότι όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα οι βουλευτές του κόμματος της Πειραιώς, που προσκαλούνται στα πάνελ της ΕΡΤ, δέχονται προσβολές όχι μόνο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τους παρουσιαστές των εκπομπών.

Καταγγελίες σχετικά με τη στάση της δημόσιας τηλεόρασης υπήρξαν και κατά το παρελθόν, αλλά τόσο η διοίκηση του σταθμού όσο και η κυβέρνηση δεν κινούνταν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αξιόπιστου και αντικειμενικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Έτσι, μετά την επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη, την επομένη της εμφάνισης του στη ΔΕΘ, από σχολιαστή απογευματινής εκπομπής, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ «ως θεωρητικό του φασισμού», η «γαλάζια» παράταξη κατήγγειλε το γεγονός με επιστολή της στη διοίκηση της ΕΡΤ.

Εκείνη, απέφυγε να πάρει αποστάσεις από τα συγκεκριμένα σχόλια, δείχνοντας έτσι ότι τα υιοθετεί, οπότε και ανακοινώθηκε το εμπάργκο του κόμματος.

Εκτός από τη μη συμμετοχή των στελεχών της, η ΝΔ ζήτησε επίσης να μην γίνονται αναφορές από δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης στις δραστηριότητες του κόμματος, αλλά να καλύπτονται μόνο οι κινήσεις του κ. Μητσοτάκη, όπως υπαγορεύει ο σχετικός νόμος για τη λειτουργία της ΕΡΤ.

Τέλος, η ΝΔ ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση των αμοιβών των δημοσιογράφων, που απασχολούνται στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης.

Είναι σαφές ότι ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης σκληραίνει και από τις δύο πλευρές, την ώρα που κανείς δεν γνωρίζει πόσο κοντά ή μακριά είναι οι κάλπες.

Από τη μία πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να χρησιμοποιεί κάθε μέσο ενημέρωσης, προκειμένου να «χτυπήσει» την αξιωματική αντιπολίτευση, προσπερνώντας το γεγονός ότι η ΕΡΤ συντηρείται από το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων, από την άλλη, η Πειραιώς καταφεύγει σε ένα «σκληρό» μέτρο, ακριβώς για να αναδείξει την αναξιοπιστία τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΡΤ.

Για την… ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπάργκο σε μέσο ενημέρωσης το ξεκίνησε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος αρχικά ως κόμμα της αντιπολίτευσης είχε απαγορεύσει στα στελέχη του συμμετάσχουν σε ενημερωτική εκπομπή του MEGA και στη συνέχεια, ως κυβέρνηση επέβαλε εμπάργκο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αν σου άρεσε κάνε