Με ποιες θέσεις και όρους η συμμετοχή Μητσοτάκη στο διάλογο περί Συνταγματικής Αναθεώρησης

Με ποιες θέσεις και όρους η συμμετοχή Μητσοτάκη στο διάλογο περί Συνταγματικής Αναθεώρησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:56 Δημιουργία 20/09/18, 08:36
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μέσα σε ένα κλίμα ακραίας πολιτικής πόλωσης, που παραπέμπει ευθέως σε εκλογές, ο πρωθυπουργός ανοίγει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η ΝΔ αναμένει την πρωτοβουλία αυτή, αν και θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα, καθώς δεν είναι δυνατόν την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συκοφαντεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, απειλεί με ειδικά δικαστήρια και «πετά λάσπη στον ανεμιστήρα», να ζητεί συναίνεση για την αλλαγή του συνταγματικού χάρτη της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την σταθερή του θέση για σαρωτικές αλλαγές, χωρίς όμως να επιμένει κάτι ουσιαστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα αναθέσει στον Κώστα Τασούλα να κάνει το σχετικό διάλογο με τους εκπρόσωπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σταθερή θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κηρυχθούν αναθεωρητέες όλες οι διατάξεις, που θα προτείνει η κυβέρνηση, οπότε η επόμενη κυβέρνηση και Βουλή να αποφασίσει για το ποιες θα αλλάξουν (όπως ορίζουν οι διατάξεις για την αναθεώρηση).

Για τον κ. Μητσοτάκη πυλώνας των αλλαγών αποτελεί η αναθεώρηση του άρθρου 16, που άφορα την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Όπως ο ίδιος διεμήνυσε, εξάλλου, από τη ΔΕΘ, εάν αυτή η διάταξη κηρυχθεί τώρα αναθεωρητέα, τότε η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συζήτηση, με αποτέλεσμα να μην συγκεντρωθούν στην υπάρχουσα Βουλή οι 180 ψήφοι, που είναι απαραίτητες, για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία .

Παράλληλα, πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ είναι οι διατάξεις, που αφορούν τη βουλευτική ασυλία, την απεμπλοκή της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές, την απευθείας εκλογή του ανωτάτου πολιτειακού παράγοντα της χώρας και η συνταγματική θωράκιση των ανεξάρτητων Αρχών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει μέσα από την ανακίνηση τη διαδικασίας αυτής να εμφανιστεί, ως μεταρρυθμιστής, χωρίς όμως να προωθεί ουσιαστικές αλλαγές.

«Σε αυτό το παιχνίδι δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε», σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη, συμπληρώνοντας ότι η ΝΔ εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι, δεν θα λάβει μέρος καν στη συζήτηση, συνεπώς ακόμη μία μεγάλη ευκαιρία εκσυγχρονισμού θα χαθεί εξαιτίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι σαφές ότι εάν δεν ολοκληρωθεί σε αυτή τη Βουλή η διαδικασία των αναθεωρητέων διατάξεων, τότε η όποια ανάλογη προσπάθεια μπορεί να ξεκινήσει πάλι μετά από 8 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές θα ανοίξουν και επισήμως τα χαρτιά τους στις αρχές του επόμενου μήνα, όταν η κυβέρνηση θα καλέσει σε διάλογο όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Αν σου άρεσε κάνε